Hľadáte chatku do záhrady, chalupu alebo rodinný dom? Máme pre vás DELTA dom

Hľadáte chatku do záhrady, chalupu alebo rodinný dom? Máme pre vás DELTA dom

Dnes by sme vám radi predstavili návrh DELTA domu, na ktorom aktuálne pracuje tím z ateliéru Pokorny architekti. Stavba je špecifická tým, že bola navrhnutá v architektonickom štýle “A-frame House”, čo sa voľne dá preložiť ako “Á-čkový dom”. Vyznačuje sa strmými líniami strechy, ktoré začínajú dole pri základoch a stretávajú sa v hornej časti, čím pripomínajú písmeno A. Tento štýl je známy z histórie architektúry už veľmi dlho, no najväčšiu popularitu získal v USA v období medzi rokmi 1950 a 1970. 

Prečo práve DELTA dom? Okrem toho, že grécke písmeno Δ (Delta) pripomína svojím tvarom Á-čkový dom, sa v matematike používa na označenie rozdielu - aj DELTA dom predstavuje rozdiel v dizajne, v kvalite drevenej konštrukcie, energetickej efektívnosti a v neposlednom rade enviromentálnej zodpovednosti. Ako platforma Staviame z dreva si aj pri tomto projekte stojíme za tým, že maximum interiérového zariadenia je z dreva. 

Pre viac informácií o DELTA domoch nám napíšte na: info@staviamezdreva.sk

skupina3JPG

Narastajúcemu trendu malých domov sme sa už u nás na blogu venovali (prečítajte si TU). Tomu, že téma malých domov je stále živá, nasvedčuje aj úspešnosť podobných projektov. Napríklad projekt Ark-shelter, ktorého autormi sú Michiel De Backer, Jakub Senkowski a Martin Mikovčák. Pôvodný zámer stavby bol jednoduchý a cenovo prístupný “kontajner”, ktorý mal umožniť/priblížiť človeku pobyt v prírode.

Ecocapsule - minimalistické “vajíčka” s ambíciou umiestniteľnosti takmer kdekoľvek. Na svoju prevádzku využívajú najmä solárnu a veternú energiu.

Rekonštrukcia chaty v Donovaloch, ktorá bola realizovaná Y100 ateliérom v rokoch 2018-2019. Autorkou je Jana Štofan Styková v spolupráci s Pavlom Štofanom. Pôvodná chata postavená v 70. rokoch dostala šancu poskytovať znova rekreáciu či dokonca bývanie so všetkými súčasnými nárokmi a potrebami. Jej realizácia je dôkazom, že téma malých typových domov ožíva, pričom jej potenciál spočíva práve v napĺňaní rôznym obsahom - od víkendovej chalupy až po štartovacie bývanie. Aj preto sa stavba aktuálne uchádza o prestížne ocenenie v 18. ročníku Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE ZA AR 2019 - v kategórii Interiér. 

Hlavný potenciál Á-čkových domov našej série S, M, L vidíme vo vytvorení vlastného variabilného dispozičného konceptu a vo vysokej kvalite konštrukčného spracovania. Práve nosná konštrukcia z lepených nosníkov v tvare písmena gréckej abecedy Delta dala meno nášmu víkendovému domu.

Dizajn bez nzvu 4png

ezgifcom-resize 1gif

DELTA dom v troch variantoch - S, M, L

Dizajn bez nzvu 5png

ezgifcom-resizegif

Základnou veľkosťou je DELTA dom M - poskytuje plnohodnotný komfort víkendovej chaty pre 4 osoby. Veľkosť S je odpoveďou na otázku, ako sa až dá racionálne minimalizovať priestor pre minimálne jednoosobové bývanie. Veľkosť L predstavuje plnohodnotné bývanie v minimálnom stavebnom objeme.

Dizajn bez nzvu 6png
Návrh rozmiestnenia domov DELTA v priestorových zostavách
zostavyjpg
Pôdorys DELTA domu S
Sjpg
Pôdorys DELTA domu M
Mjpg
Pôdorys DELTA domu L
Ljpg
Okrem architektonickej a konštrukčnej kvality je pri navrhovaní stavieb dôležitý aj koncept energetickej efektívnosti. Je zrejmé, že pri tak malej stavbe, akou je DELTA dom, nemá zmysel silou mocou “tlačiť” stavbu do pasívneho štandardu (o vzťahu veľkosti obostavaného objemu a dosahovaného energetického hodnotenia pripravujeme samostatný blog). To však neznamená, že dom nemôže byť rozumne energeticky efektívny, rátame tu s tepelnou stratou na úrovni cca 1,8 kW - pre lepšiu predstavu - dom má tepelnú stratu vo výkone rýchlovarnej kanvice. Po prepočítaní parametrov v programe PHPP navrhujeme, aby bol DELTA dom S vykurovaný elektricky a DELTA dom M vykurovaný kachľami. DELTA dom vo veľkosti S a M vetráme prirodzene oknami. DELTA dom L už umožňuje dosiahnuť kategóriu ultra-nízkoenergetických domov (pri úvahe o zdroji tepla vo forme tepelného čerpadla a vetraní s rekuperáciou).
--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.



Tím Staviame z dreva.sk