Narastajúci dopyt po malých domoch - trend alebo móda?

Narastajúci dopyt po malých domoch - trend alebo móda?

 Túžba „odstrihnúť sa“ od hluku civilizácie je prítomná v našej spoločnosti od čias priemyselnej revolúcie na konci 19. storočia. V súčasnosti ľudia utekajú z veľkomiest oveľa viacej do prírody, do ticha, kde hľadajú svoj vlastný duševný pokoj a rovnováhu. Riešením môže byť práve mobilný dom, a keď to povieme veľmi zjednodušene - je to dom, ktorý si postavíte, kdekoľvek budete chcieť. 

Pri stavbách obytných priestorov sa čoraz častejšie vraciame k minimalizmu. Zisťujeme, čo k životu skutočne potrebujeme, snažíme sa zbaviť toho nepotrebného. Pri malých domoch sa očakáva aj menšia spotreba energií, súčasné malé mobilné domy myslia ekologicky a ponúkajú alternatívne možnosti čerpania solárnej či veternej energie. Na mobilných domčekoch je krásna tá idea, že sa môžete presťahovať aj s celým vaším príbytkom - do údolia v horách, na pláž alebo dokonca na strechu výškovej budovy vo veľkomeste. Ideálne riešenie pre mladých ľudí, ktorí sa ešte hľadajú a nevedia si predstaviť, že na celý život zakotvia na jednom mieste - máte domov a pritom nie ste viazaní na jednu lokalitu. Mobilné domy začínajú využívať aj dovolenkové rezorty, ktoré ich ponúkajú ako alternatívnu verziu hotelov, prípadne ako luxusnejšiu možnosť kempovania. 

Tu je zopár príkladov populárnych malých mobilných typových domov:

Rakúske mobilné domy SU-SI 
43 m2
Cena od 109.000 €
2.535 €/m2

8_13jpg

8_10jpg8_06jpg

ARK-SHELTER je belgický projekt, v ktorom skĺbili svoje idey Michiel De Backer, Jakub Senkowski a Slovák Martin Mikovčák.

30 m2

Cena od 45.000 €

1.500 €/m2

ARK_ext-cafeine-sjazeromjpgARK_int-cafeine-zkuchjpgARK_kuba_trojtvrtovzdobryjpg

Slováci v trendoch vôbec nezaostávajú. Príkladom sú skutočne úsporné ECOCAPSULE, využívajúce najmä solárnu a veternú energiu. 
8 m2
Cena od 79.000 €
8.875 €/m2

ecocapsule_at_river_0jpg
ecocapsule_grandcanyon_0jpgBez nzvupng

Z berlínskeho architektonického štúdia vzišiel  projekt LOFTCUBE, mobilné "kocky" je možné využívať na bývanie, pre hotely alebo ako netradičné biznis riešenie. 
34 m2
Cena od 109.000 €
3.205 €/m2
big_1_daniel-graz_loftcube-viewjpg

4-Loft-Cube-Hotel-Daniel-Graz-yatzerjpgbig2_9_daniel-graz_loftcube_eames-chairsjpg
Sumy za m2, ktoré sú uvedené pri týchto príkladoch typizovaných domov sú rádovo oveľa vyššie (výnimkou sú domčeky od ARK-SHELTER) ako ceny za m2 pri malých domoch, ktoré môžu byť architektom navrhnuté na mieru do posledných detailov. Takýto malý dom s individuálnym dizajnom sa totiž dá vyrobiť aj za cenu 1500€/m2 - príklady podobných realizácií si môžete pozrieť v článku o malých drevených domoch a chatkách na našom blogu.

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk