Átriový dom - intímna atmosféra bez betónových plotov

Átriový dom - intímna atmosféra bez betónových plotov

V dnešnej dobe je absolútne súkromie jeden z hlavných parametrov pri výbere bývania. Átriový dom je riešením z estetického, ale najmä praktického hľadiska. V túžbe po intimite si ľudia často svoj pozemok ohraničujú vysokými betónovými plotmi, či rôznymi drevinami, ktoré siahajú do výšky. Prečo je átrium riešením? Dozviete sa v článku.

Kontaktujte nás
Uvažujete o dome z dreva? Sme tu pre vás. Konzultujeme aj realizujeme - tím Staviame z dreva

atriumjpg


Átrium v architektúre označuje vnútorný dvor alebo sieň. Z átria je možné vchádzať do všetkých ostatných miestností budovy. V minulosti neboli zastrešené, strecha mala presah do jeho stredu. Takáto strecha mala ale viac praktický ako estetický význam. Odvádzala totiž dažďovú vodu do nádrže. V bohatších domoch dažďová voda zásobovala fontánu, ktorá bola prirodzenou zásobárňou vody a osviežovala mikroklímu átria. Otvorené átrium bolo možné zakryť plachtou, ktorá slúžila ako ochrana pred slnečnými lúčmi.

Prečo átriový dom? Ak sa kriticky pozrieme na momentálny rozvoj našich miest zistíme, že všetci túžime najmä po vlastnom priestore, bez toho aby nám ho mohol ktokoľvek narušiť. V túžbe po intimite v záhradách novopostavených domov riešime súkromie vysokými plotmi. Či už živými alebo betónovými. Načo ale stavať krásne stavby, ak sú ukryté?

Téme átria sa ako architektonickému, kompozičnému a predovšetkým priestorovému fenoménu architekt Pavol Pokorný z platformy Staviame z dreva venuje už od roku 2010. 

Prvou realizáciou s náznakom témy átria je rodinný dom v Rohožníku. Hoci sa nejedná o plnohodnotný átriový priestor , v tomto prípade je vidieť prácu s témou exteriéru ohraničeného určitými stavebnými prvkami. Čiastočne prestrešenie priestoru pred spálňami a ich uzatváranie žalúziami z južnej strany vytvorilo vonkajší pobytový priestor, ktorý poskytuje želanú intimitu (južná strana domu je orientovaná k susednému pozemku).

  
terasajpg
- terasa rodinného domu v Rohožníku


K téme súkromia, či intimity sa architekt Pokorný vrátil aj pri realizácií víkendového domu v Nosiciach. V tomto prípade je vstupný priestor vo forme átria, ktoré je prekryté sklenenou strechou. Táto časť prepája vstup z wellnessu s dennou časťou domu.


photo4 1jpg
- víkendový dom v Nosiciach


Pri ďalšej realizácií Átriového domu v Dúbravke sa prvok átria stal nevyhnutnou súčasťou jeho dispozície. Na extrémne stiesnenom pozemku ponúka majiteľom žiadané súkromie.

photo9jpg
- átriový dom v Dúbravke

V realizácii Vily v Záhorských sadoch - tu vyriešilo átrium ochranu pred silným letným slnkom. 


photo8jpg
- Vila v Zahorských sadoch


Víkendový dom v Smrečanoch

Plnohodnotným átriovým domom je naša najnovšia realizácia víkendového domu v Smrečanoch


diagramjpg
- variácie átriových domov 


Práve ostatne menovaná realizácia v Smrečanoch bola podnetom, aby sme preverili priestorovú variabilnosť architektonického konceptu vo vzťahu k dosiahnuteľným limitom intimity vonkajšieho priestoru (vid obrázok diagram). Univerálnosť úplne uzavretého priestorového konceptu átriového domu je podčiarknutá možnosťou uzavretia nielen centrálneho átria, ale aj terasy priradenej k spálňovej časti. Zatiaľ čo dispozičné usporiadanie 3 krídiel (parkovanie/denná/nočná časť) okolo átria sa javí ako overená konštanta, rozvojový potenciál architektonického konceptu tkvie v práci s alternatívami pridaných (rôzne tvarovaných) objemov nad dennou a nočnou časťou spolu v nadväznosti na adaptáciu átriového konceptu na svažitom pozemku, ktorý generuje prekvapivejšie možnosti v dosiahnutí absolútnej intimity exteriérových priestorov viažúcich sa na dennú a nočnú časť.


A_01_ANIgif
- variácia A01

A02_ANIgif
- variácia A02

A03_ANIgif

- variácia A03


02_A04_POHLAD_JUZNY_ONON 1jpg

- terasa priradená k spálňam na východnej strane sa pri umiestení konceptu do svahu mení na ďalšie átrium


Prečítajte si viac informácií o domoch z dreva TU.


Uvažujete o átriovom dome či stavbe z dreva? Kontaktujte nás! 

Konzultujeme aj realizujeme. Tím Staviame z dreva.sk