Takto sme stavali: Víkendový dom Smrečany

Takto sme stavali: Víkendový dom Smrečany

Ako vznikal víkendový dom v Smrečanoch? Autor Pavol Pokorný z architektonickej kancelárie Pokorny Architekti ho opisuje nasledovne:

Región Liptova je dlhodobo vyhľadávanou top rekreačnou lokalitou. Klient nebol v regióne nováčikom, dlhodobo tu vlastnil starší dom, ktorý už kapacitne nestačil napĺňať požiadavky mladej, rozrastajúcej sa rodiny. S klientom sme začali pracovať až po kúpe pozemku v Smrečanoch. Priznám sa, ak by nás zavolal na konzultáciu pred kúpou pozemku, s najväčšou pravdepodobnosťou by sme mu ho neodporučili. Dlhá a úzka parcela mala síce priaznivú východno-západnú orientáciu, avšak na južnej strane bol na hranici susedného pozemku z nepochopiteľných dôvodov situovaný rodinný dom s oknami obytných miestností orientovanými na parcelu nášho klienta (stav trvá).

Po počiatočnej skepse sme siahli k osvedčenému priestorovému konceptu átriového domu ako jedinému riešeniu, ktoré poskytne obyvateľom domu benefit južného slnka a zároveň odfiltruje sociálnu expozíciu aktivít oboch susediacich domov.

Dom je členený na tri krídla, ktoré sú orientované okolo átria. Východné krídlo tvorí vstupný carport s nadväznosťou na hlavný vchod do domu a sklad športového náradia. Severné krídlo zahŕňa hlavný obytný priestor (s otvoreným sedlovým prestrešením), v západnom krídle sú situované spálne s priľahlou exteriérovou terasou.

Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba."

Kontaktujte nás
Uvažujete o dome z dreva? Sme tu pre vás. Konzultujeme aj realizujeme - tím Staviame z dreva

_MG_2377jpgStavbu mimoriadne pozitívne recenzoval aj webový portál o architektúre archinfo.sk vo svojom článku "Víkendový dom Smrečany":

"Pekná práca s kontextom v zložitých priestorových vzťahoch. Príklad ukazujúci kľúčový význam architektonického konceptu na tom, aký bude konečný výsledok. Nevýhody a limity pozemku boli transformované do riešenia, ktoré zabezpečilo dostatok súkromia a veľmi dobrú kvalitu bývania. Renesancia až anticky usporiadaného, dnes na Liptove nie tak často používaného, átriového usporiadania dispozície okolo centrálneho nádvoria. Výsledkom je jednoduché, prízemné, bezbariérové riešenie. Pokojné, lineárne hmoty ozvláštňuje silueta sedlovej strechy. Výborný je kontakt s okolím. Bývať sa dá nielen ´dnu´, ale obytný priestor sa za dobrého počasia rozširuje aj na priľahlé vonkajšie plochy."

_MG_2364jpg
DJI_0170ujpg_MG_2435jpg_MG_2379jpg_MG_2396jpg_MG_2442jpg_MG_2544jpgDJI_0116ujpgDJI_0123ujpg_MG_2535jpg_MG_2529jpg_MG_2463jpg_MG_2460jpg_MG_2465jpg_MG_2488jpgsituaciajpgpodorysjpg

Autori: Ing. arch. Pavol Pokorný
Spolupráca: Ing. arch. Tomáš Ružiak, Ing. Lukáš Holubek (hlavný inžinier projektu), Kontrakting stavebné montáže s. r. o. 
Generálny dodávateľ: Kontrakting stavebné montáže s.r.o.
Výroba konštrukcie: Kontrakting krov hrou s.r.o.
Vedenie stavby: Ing. Lukáš Grék, Ing. Tomáš Horník, Michal Holeš
Zastavaná plocha: 342 m2
Podlažná plocha: 200 m2
Návrh: 2018 - 2018
Realizácia: 2019 - 2019
Adresa: Smrečany, Slovensko
Publikované: 22. október 2019
Foto: Dano Veselský | MAXPHOTO
-

Prečítajte si viac informácií o drevostavbách alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.
Tím Staviame z dreva.sk