“Zelené” extrémy - čo s tým?

“Zelené” extrémy - čo s tým?

Entuziastické vlny (občas aj nekritického) nadšenia pre “zelené” riešenia vo verejnosti rezonujú vždy, keď nám prírodné či spoločenské sily šokovým spôsobom pripomenú, kto má v skutočnosti v našom latentne prítomnom presvedčení “prikážeme vetru, dažďu” navrch.

YVKIBQFTCLjpg

Či sa nám to páči alebo nie, vo večerných správach spolu s informáciou o počte kanadských bodov našich hokejistov v zámorí konzumujeme aj indexy cien ropy zo svetových búrz. Kde sa v tomto kontexte nachádza energeticky úsporná architektúra? Odpoveď „na spodku faktúry za plyn alebo elektrinu“ je síce skratkovito ľúbivá, podstata problému je však omnoho komplexnejšia. Je však neodškriepiteľné, že spomínaný bonmot o faktúre vskutku na počiatku cesty k lepšej a úspornejšej architektúre stál. Samozrejme spolu s inými faktormi, ako sú kvalita vnútorného prostredia, udržateľnosť, ekologické aspekty a podobne, avšak osobitne v kontexte slovenských reálií peňaženka vždy súperila o prvé miesto v argumentácii, prečo si postaviť energeticky úsporný dom.

Dnes vieme, že nazerať na architektúru výlučne cez ekonomický parameter, je omyl a slepá ulička.Všetci sme ich už videli a možno aj zažili, domy bez akéhokoľvek vzťahu k prostrediu, v ktorom boli postavené, domy, ktoré nerozumejú vzťahu architektúra versus strojné vybavenie, domy rezignujúce na skutočné potreby ich majiteľov, ktorých ambícia žiť v ekologickom prostredí zhorela ako zápalná obeta na oltári technologických a stavebnofyzikálnych noriem a predpisov.

Ortodoxné aplikovanie všetkého, čo o úsporných konceptoch vieme, prináša absurdné a zlé domy. Teda až na tú faktúru, ale ona predsa nemôže byť východiskom pre základný životný pocit, z ktorého odvodzujeme náš pocit šťastia. Či?

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk