V čom je dom z dreva ekologickejší?

V čom je dom z dreva ekologickejší?

DSC_5852uojpg
Rozhodnutie postaviť si dom je rozhodnutím na celý život. Rovnako ako kde je dôležité aj z čoho. Domy z drevy predstavujú jednu z najzdravších a najekologickejších foriem bývania, ktorá poskytuje svojim obyvateľom komfort spojený s ekologickým riešením, zdravým prostredím a úsporou. Tieto domy sú krásne, útulné, voňavé a poskytujú najpríjemnejšiu vnútornú klímu. Drevo ako konštrukčný stavebný materiál je snáď s výnimkou hliny, najekologickejším materiálom, ak ho porovnávame s oceľou, kovmi, cementom a betonárskymi výrobkami. Je to zdravý prírodný materiál, ktorý dýcha, prirodzene sa vyrovnáva so suchom a vlhkosťou.

Drevo má zápornú bilanciu emisií a CO2. Znamená to, že počas svojho životného cyklu vďaka obdobiu rastu, keď pohltí obrovské množstvo škodlivín, kompenzuje ich tvorbu pri spracovaní, zabudovaní a likvidácii. Vďaka tomuto faktu a trvalej obnoviteľnosti možno aj rozumnú výstavbu z dreva považovať za priateľskú k životnému prostrediu. 

Ďalším dôležitým prvkom domov postavených z dreva je ich recyklovateľnosť. Až 99% hmotnosti budovy je možné zrecyklovať a vrátiť späť do prírodného cyklu. Táto vysoká miera recyklovatelnosti je zabezpečená absenciou toxických látok v stavebných materiáloch, v ktorých nenájdete látky ako napríklad formaldehyd alebo rôzne rozpúšťadlá či zmäkčovadlá.

Je potrebné myslieť aj na inteligentné konštrukčné riešenia. Domy z dreva sú prevažne nízkoenergetické a majú nižšie náklady na vykurovanie. Je to spôsobené tepelnoizolačnými vlastnosťami stien, podlahy a stropov. Pri nízkoenergetických domoch vykurujete len priestor a nie je potrebné vykurovať steny, tak ako je to pri murovaných stavbách. Drevoje tiež skvelý izolant, takže obyvatelia si budú vychutnávať výnimočný tepelný komfort a úsporu na faktúrach.

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk