Takto sme stavali: rodinný dom v Bratislave

Takto sme stavali: rodinný dom v Bratislave

Pozemok sa nachádza v novovznikajúcej rezidenčnej štvrti na okraji Bratislavy. Jeho severovýchodná orientácia (zo severu prístupová cesta, z juhu záhrada) predurčila základnú orientáciu tak hlavného stavebného objemu ako aj vnútorného dispozičného riešenia.


1jpg
Rodinný dom v Bratislave 

Prevádzka domu sa odohráva lineárne pozdĺž osi východ-západ v logickom radení priestorov/funkcií tak, aby zodpovedala spôsobu života našich klientov. Od parkovania cez vstup do domu (so sekciou hosťovskej izby/pracovne) cez hlavný obytný priestor domu (kuchyňa/jedáleň/obývačka) až po nočnú časť (3 spálne s adekvátnym príslušenstvom).


Hmotu domu tvorí kompaktná jednopodlažná báza s plochou strechou doplnená o uskočený objem v tvare sedlovej strechy. Kompaktná prízemná báza nie je bezduchým hranolom, “vybratím” parciálnych objemov sú vytvorené funkčné “polopriestory” (na pomedzí interiéru a exteriéru) – veľkorysé prekrytie vstupu do domu z carportu, samostatný celok záhradného skladu a veľkorysý prekrytý gánok orientovaný v celej dĺžke domu smerom do záhrady (z každého obytného priestoru sa vychádza do záhrady cez gánok). Uskočený objem sedlovej strechy (požiadavka miestneho regulatívu) umožňuje v jednotlivých spálňach vytvorenie loftového poschodia a v hlavnom obytnom priestore veľkorysú výšku, ktorá okrem impozantného efektu bazilikálnym spôsobom prisvetľuje hĺbku traktu a priečne prirodzene priestor vetrá. Dom je realizovaný ako montovaná stavba z dreva. Samozrejmosťou je ultranízkoenergetický štandard. Hlavným dodávateľom domu v Bratislave bol Kontrakting, ktorého prácu si môžete detailnejšie pozrieť tu.





2jpg

3jpg

4jpg

5 Pujpg

6jpg

7jpg

8jpg

9jpg

10jpg

11jpg

12jpg

13jpg

14jpg

15jpg

16jpg

17jpg

18jpg

19jpg

20jpg


Názov: Rodinný dom v Bratislave

Miesto: Bratislava, Slovensko

Autor: Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI

Spolupráca: Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak

Hlavný inžinier projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA

Hlavný dodávateľ: KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE

Výrobná a montážna dokumentácia: Jozef Perďoch

Stavbyvedúci: Marek Bros, Michal Holeš

Investor: súkromná osoba

Projekt: 2018

Realizácia: 2020

Zastavaná plocha: 250 m2

Podlažná plocha: 190 m2

Autor fotografií: Kontrakting, Pavol Pokorný, archív autora


Zaujali sme vás? Máte záujem o realizáciu stavby z dreva? Máte pozemok a potrebujete skonzultovať projekt? 

Premýšľate o stavbe z dreva a neviete sa rozhodnúť?

Kontaktujte nás!

Konzultujeme aj realizujeme.

Tím Staviame z dreva.sk