Stromy v urbanizme miest sú rovnako nevyhnutné ako pri tvorbe voľnej krajiny

Stromy v urbanizme miest sú rovnako nevyhnutné ako pri tvorbe voľnej krajiny

Bez nzvu1png

Architekt Matej Siebert je jedným z dvojice zakladateľov medzinárodného architektonického štúdia SIEBERT + TALAŠ. Spoločnosť založili s Romanom Talašom na Slovensku, v roku 2002. V súčasnosti majú za sebou už širokú škálu stredných a veľkých projektov z kategórie obytných priestorov, kancelárií, hotelov a reštaurácií, obchodu, logistiky a interiérového dizajnu v celkovom rozsahu viac ako 3000000 m2. Z dielne SIEBERT + TALAŠ pochádzajú stavby ako Twin City, Millenium Tower, Office Einsteinova či Danubia Park. V štúdiu aktuálne pracujú na projekte Autobusová stanica Nivy. S Matejom Siebertom sme sa porozprávali o tom, ako v SIEBERT + TALAŠ tvoria a ako vnímajú drevo v pozícii stavebného materiálu. 

Stanica NIVY  Bratislava - v realizaciijpg
Stanica NIVY Bratislava - v realizácii


V akej miere využívate vo vašich návrhoch drevo ako stavebný materiál? Ako vnímate to, že drevo môže dočasne uchrániť našu planétu od uhlíkovej stopy? Stotožňujete sa s touto teóriou?

Drevo je obnoviteľný materiál, rastie voľne v prírode bez nášho výraznejšieho zásahu. Vzhľadom na svoju ľahkú opracovateľnosť sa od počiatku ľudstva stal atraktívnym stavebným materiálom. 

No stromy dávajú oveľa viac: produkujú kyslík, ochladzujú mestá, zachytávajú prach – zoznam je dlhý. Som presvedčený, že k dobre spravovanému urbanizmu patria aj stromy. Ja sám pochádzam z Piešťan, kde v 40. rokoch pri budovaní spevnených ulíc nezabúdali na stromy a práve tie spolu s veľkými parkami prispeli k malebnému charakteru mesta. Stromy v urbanizme miest sú rovnako nevyhnutné ako pri tvorbe voľnej krajiny.

Náš ateliér pracuje na návrhoch prevažne väčších komerčných objektov, ktorých výstavba je najekonomickejšia zo železobetónu. Drevo preto používame najmä ako dekoračný materiál, čo je škoda. Limitom sú požiarne predpisy, ktoré dnes neumožňujú stavať z dreva vyššie budovy. O to viac sa venujeme téme stromov v mestskom prostredí, v návrhoch pracujeme s alejami, parkami a ďalšími formami zelene. 

bionic-shell-structure-previewjpg
BIONIC SHELL STRUCTURE


Čo vás priviedlo k rozhodnutiu venovať sa stavbám z dreva vo väčšej miere?

Téma nevyhnutnosti výstavby z obnoviteľných zdrojov je dnes už tak očividná, že sa nedá nijako argumentačne popierať. Aj v našom vlastnom výskume preto hľadáme cestu, ako zmeniť staré návyky v investičnej výstavbe smerom k inovatívnym postupom šetriacim životné prostredie.

cc-taichung-preview 1jpg
CC TAICHUNG


Využívate v návrhoch stavieb aj iné obnoviteľné materiály okrem dreva?

Naši investori chápu trendy doby a chcú byť na špičke. Pri demoláciach sa recykluje maximum - od hliníka cez sklo, káble, železo až po betón, ktorý sa pomelie a spätne sa používa. Novostavby už dnes do istej miery pozostávajú z recyklovaných materiálov.

floating-island-previewjpg
FLOATING ISLAND


Venujete sa prevažne mestskej architektúre, máte aj klientelu, ktorá má záujem o návrhy povedzme rodinných domov?

Rodinné domy a interiéry bytov nepatria k nosným témam v našom ateliéri, špecializujeme sa skôr na stredné a veľké projekty, ktoré si vyžadujú úplne inú formu organizácie práce vo veľkých tímoch.

dance-house-previewjpg
DANCE HOUSE


Ako vnímate súčasnú situáciu v architektúre na Slovensku? Ako sme na tom v porovnaní s architektonickými trendami vo svete?  

Vďaka internetu a sociálnym sieťam sa celý svet neuveriteľne zmenšil, v medzinárodných súťažiach sú dnes už iba minimálne rozdiely v kvalite návrhov a prezentácií. Naša slovenská architektúra v tomto kontexte nie je výnimkou, máme veľa šikovných architektov, schopných obstáť vo svetovej konkurencii. To, čo nám chýba, je kvalitná domáca diskusia, postavená na kritickom myslení a nielen na subjektívnom „páči sa mi“. Aj keď veľké srdce, silné emócie – to sú možno práve charakteristické vlastnosti našej architektonickej scény. Stavby ako Most SNP, Premostenie SNG, budova Slovenského rozhlasu - všetky sú veľmi emotívne a nepochybne určujú európsky kontext architektúry. Ak sa budeme držať výroku T. G. Masaryka „Nebáť sa a nekradnúť.“, vieme z nášho skromného a zároveň veľmi konkurenčného prostredia svojimi nápadmi a skúsenosťami preraziť do sveta. 

garden-house-previewjpg
GARDEN HOUSE


Môžete prezradiť, na akých návrhoch aktuálne pracujete?

Autobusová stanica Nivy patrí k najväčším zadaniam nielen u nás, ale aj v celom regióne. K nej sa pridávajú ďalšie zadania v oblasti administratívnych budov, bytových domov a obytných štvrtí, náš pražský ateliér pracuje aj na letiskách a nemocniciach. Zároveň sa neustále zúčastňujeme medzinárodných súťaží, ktoré nás práve v medzinárodnom kontexte posúvajú  vpred.

Za rozhovor ďakuje Mirka Brindová
Zdroj foto: http://www.sieberttalas.com

-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.
Tím Staviame z dreva.sk