Stavba z pohľadu architekta - od návrhu až po realizáciu

Stavba z pohľadu architekta - od návrhu až po realizáciu

Ako sa pozerá architekt na zadanie v prvom kroku? Ako veľmi sa prvá skica zhoduje s finálnou realizáciou? V tomto blogu si môžete pozrieť päť realizácií architektonického štúdia Pokorny Architekti, vo fáze prvotných nákresov a porovnať ich s hotovými stavbami, ktoré už spokojne obývajú ich majitelia.
 

01_nosiceJPGVíkendový dom, 2012, Nosice

Autor: Pavol Pokorný
Spolupráca: Mária Richterová-Šmilňáková, Martin Bujna

Dom vyrástol v malebnej lokalite neďaleko Nosickej priehrady. Označenie "víkendový dom" bol zvolený ako najvystihujúcejší vzhľadom k jeho funkcii - využívanie najmä cez víkend. Jeho využitie je však omnoho komplexnejšie - je tu priestor na to, aby sa mala kde stretávať rozvetvená rodina, nájdeme tu aj krytý záhradný altánok alebo jednoducho povedané, je to "rodinný dom".

Ocenenia: Nominácia cena ARCH 2012, hlavná cena Building Efficiency Award 2012



02_bergJPGRodinný dom, 2014, Berg

Autor: Pavol Pokorný
Spolupráca: Martin Bujna

Dolnorakúska dedina Berg stojí na “čiare”, neďaleko bývalých ostatných drôtov oddeľujúcich socialistické Československo a neutrálne Rakúsko, kúsok od legendárnej colnice, ktorá bola pre mnohých magickou bránou do slobodného sveta. Berg 25 rokov po páde železnej opony demograficky rastie vďaka mladým slovenským rodinám, ktoré nekompromisne a bez zbytočného sentimentu úspešne kolonizujú bývalé “územie nikoho”. Do progresívne urbanizovaného územia dediny je situovaný tradičný montovaný drevodom v nízkoenergetickom štandarde, ktorý ponúka veľkorysý priestor pre život dvoch mladých ľudí so psom. 


03_stupavaJPGRodinný dom, 2013, Stupava

Autor: Pavol Pokorný
Spolupráca: Martin Bujna, interiér Ľuba Jesenaiová

Na začiatku spolupráce architekta s mladou rodinou čakajúcou bábätko bola ambícia postaviť montovanú drevostavbu čo najrýchlejšie. O tom, či má byť rodinný dom postavený v pasívnom štandarde, boli vedené dlhé diskusie. V štádiu finálneho rozhodovania sa tento aspekt (dočasne) dostal do úzadia a prednosť dostala architektúra. Dom svojou pozíciou vytvára na severnej strane parcely prirodzený servisný trakt a na južnej strane ponúka plnohodnotnú expozíciu obytných priestorov na prízemí na južnú stranu s výhľadmi do záhrady. Napriek všetkým priestorovým obmedzeniam dosahuje dom parametre pasívneho domu.

Ocenenia: Nominácia cena ARCH 2014, víťaz Building Efficiency Award 2014



04_dubravkaJPG
Átriový bungalov, 2014, Bratislava

Autor: Pavol Pokorný
Spolupráca: Martin Bujna

Dom sa nachádza v Bratislave, v starej časti mestskej štvrte Dúbravka. Úzka a dlhá parcela so severojužnou orientáciou, obaja susedia po stranách v bezprostrednej blízkosti. Zadanie znelo jasne – bungalov, 3 spálne, pracovňa, obytný priestor. Žiadna garáž, stačí odstavná plocha a sklad. Myšlienka átria bola logickým vyústením snahy o dosiahnutie základného intímneho exteriérového priestoru v inak stiesnenej situácii domu na parcele. Átrium sa stalo centrom dispozície, okolo ktorého sa odvíja celý priestorový koncept. Dom je realizovaný ako montovaná drevostavba. 





05_zahorskaJPGVila v Záhorských sadoch, 2017, Záhorská Bystrica

Autor: Pavol Pokorný
Spolupráca: Tomáš Ružiak a Patrícia Botková, HIP Bjørn Kierulf | Createrra, realizácia Kontrakting

Víťazstvo súťaže z leta 2015 sa v roku 2017 zmenilo na realitu v podobe ultranízkoenergetickej a pritom priestorovo veľkorysej vily pre manželský pár v aktívnom dôchodkovom veku. Koncept je definovaný jednoducho, priamočiaro. Južná orientácia celého domu je chránená hlbokým krytým patiom, vysoký rád hlavného obytného priestoru získava denné osvetlenie bazilikálnym systémom zo severnej strany. Priestorový program na prízemí (v radení garáž, uzavretá kuchyňa, jedáleň, obytný priestor, pracovňa, spálňa) je doplnený na poschodí dvoma hosťovskými izbami. Komplet proces TU.

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk