Ako si vybrať dobrú stavebnú firmu?

Ako si vybrať dobrú stavebnú firmu?

NORDIC_Origine_Construction_8png  

Vaše presvedčenie, že chcete stavať dom, je už dlhšie zrejmé a jasné. Rovnako jasné je aj to, koľko chcete do vašej stavby vložiť finančných prostriedkov. Zostáva pred vami ešte zopár dôležitých rozhodnutí, ktoré môžu ovplyvniť nielen to, za koľko bude vaša stavba hotová a ako bude vyzerať, ale aj to, či s ňou budete spokojní aj o niekoľko rokov. Alebo aj to, koľko peniažkov ušetríte a koľko vám uletí komínom a či pri stavaní neprídete o nervy…

Pri výbere stavebnej firmy zohľadňujete niekoľko faktorov, skúsenosti firmy a jej referencie, či spĺňajú ich stavby podobné kritériá, ako očakávate od tej vašej a v neposlednom rade ceny, ktoré si za svoje služby pýtajú. Kvalite práce ako kritériu pri výbere by ste mali venovať oveľa väčšiu prioritu ako samotnému cenníku. Dnes je problémom mnohých z nás, keď si pri akýchkoľvek službách mylne myslíme, že odborníkov nepotrebujeme alebo nám náš projekt výrazne predražia. A tak sa čoraz častejšie stáva, že rýchlo postavená stavba bez kvalifikovaných stavbárov je vo finále vlastne odpoveďou na požiadavky zákazníkov. Ako sa tomu vyvarovať?  

  1. Vyberám si stavebnú firmu, ktorá má k dispozícii architektov alebo s nimi aspoň spolupracuje.
    Architekt by mal byť prítomný v procese vzniku vašej stavby ešte predtým, ako si kúpite pozemok. Pri výbere pozemku vás vie upozorniť na skryté investície, čo vám môže ušetriť výrazné množstvo financií. Okrem peniažkov vám architekt šetrí aj metre štvorcové plochy a najmä váš čas. Niekedy by vám ani nenapadlo, akú veľkú priestorovú úsporu získate s architektonickým návrhom, ktorý pripravil na slovo vzatý odborník. Úvahy, kde nájdem najlacnejšieho architekta alebo že ho vlastne vôbec nepotrebujem, tak nemusia byť vždy správne. 

  2. Presne a jasne formulujem svoje predstavy o dome, trvám na ich dokonalom naplnení. 
    Čím konkrétnejšie budú vaše požiadavky zadefinované, tým skôr sa výsledok priblíži vašim predstavám, to je jednoduchá matematika. Ak vám stavebná firma navrhuje iba polovičné riešenia vašich požiadaviek, neuspokojte sa s tým. 

  3. Je chybou, ak investujem do remeselnej partie s kvalifikáciou “robíme všetko”. 
    Buď nikdy nerobia všetko alebo ak robia, tak nie kvalitne. Aj vďaka takýmto “špecialistom” sa na Slovensku šíri mylné presvedčenie, že tu nemáme ani kvalitné stavebné firmy, ani projektantov, ani remeselníkov, a ani architektov. 

  4. Trvám na dodržaní plánovaného rozpočtu a mám vypracovaný realizačný projekt.
    Realizačnú firmu kontrolujte s prepočítaním rozpočtu pri každom stupni dokumentácie a robte s nimi nevyhnutné korekcie.  Tomu by malo predchádzať ešte vaše rozhodnutie, aby ste trvali na vypracovaní realizačnej dokumentácie ako súčasť dodávky stavby. Získate tak všetci presný prehľad o cene (vy, architekt, aj dodávateľ). Nestavajte nikdy bez realizačného projektu. Vyhnete sa tak mnohým chybám a ušetríte podstatne viac peňazí, ako za realizačný projekt zaplatíte.

  5. Vyberám si KVALIFIKOVANÝ stavebný dozor a architekta.
    Nie NAJLACNEJŠÍCH. Navyše sa stáva, že firmy “pre všetko” vám budú do projektu pretláčať tých, s ktorými majú dohodnuté provízie. A tak sa vaša lacná stavba predraží práve o provízie. Tiež neverte tomu, že ak si vyberiete najlacnejšiu firmu, tak že ju ku kvalite takpovediac dokopete. Naozaj to tak nefunguje.

  6. Nezáleží na veľkosti stavebnej partie, ale na jej zložení.
    Základom je spoľahlivý stavbyvedúci, ktorý zabezpečí projektovú, technickú aj výrobnú prípravu s celým svojím podporným tímom. Či už sa rozhodnete pre stavbu na kľúč alebo si budete zjednávať jednotlivé profesie odborníkov zvlášť, mali by na seba tieto profesie nadväzovať a každá z nich by mala niesť časť svojej zodpovednosti. Dôležité je, aby stavbyvedúci bol v štruktúre firmy vyčlenený na vašu stavbu a aby denne riadil postup prác.
    V praxi býva takmer pravidlom, že pri malých firmách stavbyvedúci - často majiteľ - zaháji stavbu a následne venuje svoj čas získavaniu ďalších zákazníkov a nemá čas venovať sa už rozbehnutým stavbám. Tie si potom žijú svojím voľným životom a dopláca na to investor.

  7. Vyberám si firmy, ktoré sú veľkosťou a štruktúrou vhodné pre veľkosť a štruktúru môjho projektu.
    Ak by ste si vybrali na stavbu rodinného domu firmu, ktorá robí ročné obraty v desiatkach a stovkách miliónov Eur, tak takáto firma stavbu vášho domu zadá menšej firme, s ktorou ste mohli zmluvu uzatvoriť vy. Príliš malá firma zasa nemusí profesionálne zvládnuť všetky procesy prípravy a výstavby, pretože často nemá vybudovaný tím prípravárov, projektantov a rozpočtárov.

  8. Za všetkým je rovnica s premennými RÝCHLO-LACNO-KVALITNE.
    Ak chcem mať stavbu postavenú rýchlo a lacno, nebude to kvalitné. Ak chcem mať stavbu postavenú rýchlo a kvalitne, nebude to lacné. Ak chcem mať stavbu postavenú lacno a kvalitne, nebude to rýchle. To majte vždy na pamäti.
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk