Škôlky a jasle z dreva - materská škôlka Rosenberg

Škôlky a jasle z dreva - materská škôlka Rosenberg

Na našom blogu platformy Staviame z dreva pokračujeme v minisérii, v ktorej vám predstavujeme vybrané projekty z vynikajúceho rakúskeho ateliéru Nussmüller Architekten. Tento ateliér sa venuje programovo stavbám z dreva, aj preto sú nám blízki svojou filozofiou a inšpiratívnymi realizáciami. Naposledy sme sa pozreli na drevený internát Jacobinum v Loebene. Dnes sa budeme venovať téme škôlok a jaslí z dreva, konkrétne škôlke Rosenberg z dielne Nussmüller Architekten. 


P_EDU_KigaRos_AC_LageplanjpgP_EDU_KigaRos_AC_Ansichtjpg

MATERSKÁ ŠKÔLKA ROSENBERG:

Adresa: Rosenberggürtel 12, 8010 Graz

Začiatok výstavby: 2014

Uvedenie do prevádzky: 2015

Úžitková plocha: 1.150 m2

P_EDU_KigaRos_B_titel_Aussen1_cSimonOberhoferjpg
Materská škôlka vznikla ako drevený pavilón uprostred parku. Objekt je novovybudovaná súčasť komplexu budov vzdelávacieho centra pre sluchovo a rečovo postihnutých. Nová budova, ktorá je skvelým kontrastným prvkom k historickej trojposchodovej hlavnej budove, je navrhnutá vo forme odčleneného záhradného pavilónu.

P_EDU_KigaRos_B_Aussen4_cSimonOberhoferjpgP_EDU_KigaRos_B_Aussen3_cSimonOberhoferjpg

Jednoduchý kubický tvar pôsobí autonómne a s historicky vyznievajúcim okolím vstupuje do pokojného dialógu. Centrálny priestor materskej školy, "srdce" budovy, umožňuje variabilné priestorové prepojenie s ďalšími priestormi škôlky (herňa a cvičebňa). Vďaka átriu má interiér škôlky dostatok denného svetla a slnka. Vďaka centrálnemu konštrukčnému plánu komplexu sú všetky funkčné časti škôlky dostupné bez zbytočných chodieb a dlhých komunikačných trás.

P_EDU_KigaRos_B_Turnsaal_cSimonOberhoferjpgP_EDU_KigaRos_B_Innen_cSimonOberhoferjpgP_EDU_KigaRos_B_Halle_cSimonOberhoferjpgP_EDU_KigaRos_B_Klasse_cSimonOberhoferjpg

Konštrukčný raster v rozpätí od 3,6 do 8 metrov umožnil hospodárne dimenzovanie stavebných konštrukcií. Drevené konštrukcie ako primárny stavebný materiál bol zvolený cielene - vzhľadom na jeho ekologický prínos a pozitívny vplyv vnímania dreva na psychickú pohodu malých obyvateľov objektu.

P_EDU_KigaRos_B_Modelljpg

Budova je vybavená riadeným vetraním a zodpovedá nízkoenergetickému štandardu. Odvážne vysunutá konzola s drevenými lamelami lemujúca škôlku na juhozápadnej strane chráni objekt pred letným prehriatím.

P_EDU_KigaRos_B_Aussen2_cSimonOberhoferjpg
P_EDU_KigaRos_AC_Schnittjpg
Zdroj foto: Nussmüller Architekten
-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk