Treba sa o dom z dreva špeciálne starať?

Treba sa o dom z dreva špeciálne starať?

largejpg
Ak vlastníte alebo chystáte sa stavať dom realizovaný na báze dreva, mali by ste poznať niekoľko špecifík a riadiť sa nimi. Ľudí veľmi často zaujíma životnosť stavby z dreva, ktorá je úzko spojená s užívaním a údržbou rodinného domu jeho obyvateľmi. Domy z dreva pri správnej starostlivosti dosahujú životnosť viac ako 150 rokov. O výnimočnosti a odolnosti dreva vedeli aj naši predkovia. Na Slovensku dodnes stojí niekoľko desiatok zachovaných dreveníc vo vynikajúcom stave, ktorých vek sa odhaduje na viac ako 200 rokov.

Montovaný dom postavený s využitím materiálov pre suchú výstavbu sa z hľadiska starostlivosti a údržby nelíši od správne postavených stavieb v iných technológiách. Práve naopak, minimalizácia mokrých procesov eliminuje podmienky pre vznik kondenzácie a následných porúch v konštrukcii alebo na jej povrchu. Kondenzácia môže provokovať tvorbu plesní, ktorých spóry môžu prežívať aj po vysušení a aktivovať sa pri vhodných podmienkach. Tieto plesne, ako vieme, nie sú práve zdraviu prospešné.

Drevo je vhodným materiálom do exteriéru, ale je potrebné ho chrániť pred prirodzeným rozkladom a vplyvmi prostredia. Najdôležitejšie je zabrániť vode vniknúť do dreva - dosiahneme to pomocou kvalitného projektu a následnými stavebnými úpravami, hydrofóbiou a ochrannými nátermi. Vhodný náter drevo nielen ochráni, ale dodá mu aj požadovanú farebnú a estetickú úpravu. Keďže ľudia sa čoraz viac začínajú zaujímať o zodpovedné správanie voči životnému prostrediu, siahajú skôr po prípravkoch z prírodných voskov a olejov namiesto chémie.

Starostlivosť o drevostavby možno rozdeliť do 5 základných skupín:
spodná stavba, vrchná stavba – obvodový plášť, vrchná stavba – strecha, okenné konštrukcie a technologické zariadenia.

Montovaný dom nemusí mať fasádu z dreva a ak ju má, môže byť aj v bezúdržbovej variante. Na vonkajšej časti stavby najviac záleží, keďže práve ona sa premieta do času a peňažných prostriedkov potrebných na jej údržbu. Existujú materiály z bežných drevín, ktoré vyžadujú pravidelnú údržbu, ale aj materiály, ktoré sú takmer bezúdržbové - ako príklad môžeme uviesť hliníkové fasády s dlhoročnou zárukou.

Súhrnne môžeme povedať, že správne navrhnutý a postavený dom z dreva nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. Odmenou vám bude nadčasový dom s prírodnou kvalitou.

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu. 

Tím Staviame z dreva.sk 

Foto: dwell.com, Architect of Record: Baragaño Architects