Naša Vila v Záhorských sadoch je nominovaná v súťaži Stavba roka 2018

Naša Vila v Záhorských sadoch je nominovaná v súťaži Stavba roka 2018

O vile v Záhorských sadoch ste sa už na našom blogu mohli dočítať TU a o jej interiérovom zariadení TU. Prečo vám ju dávame do pozornosti znova? V týchto dňoch prebieha súťaž Stavba roka 2018, v ktorej súťaží vila v Záhorských sadoch aj o cenu verejnosti, aj o cenu odbornej poroty. V prípade, že vás táto stavba zaujala, môžete za ňu hlasovať do 22.3. na tejto webovej stránke. Viac detailov o vile nájdete TU alebo v texte nižšie. 

IMG_17jpg

Vila v Záhorských sadoch je kvalitným, ultra nízkoenergetickým domom, ktorý v praxi aplikuje kľúčové prvky pasívneho štandardu. Sú nimi dokonale izolované obalové konštrukcie domu, okná v pasívnom štandarde, kvalitne realizovaná vzduchotesnosť a optimalizované tepelné mosty. Masívne drevené steny majú hrubú vrstvu fúkanej izolácie z celulózy, ktorá je zaklopená omietnutou drevovláknitou doskou. Výsledkom sú nízke náklady na vykurovanie, ktoré predstavujú cca 20 €/mesačne. 

IMG_18jpg

Vysoký komfort v letnom období je zabezpečený nízkoteplotnými stenovými panelmi, ktoré poskytujú v lete chlad a v zime teplo. Ochladzovanie je zabezpečené úspornými obehovými čerpadlami, ktoré prečerpávajú chladiaci roztok zo zemného vrtu priamo do nástenných panelov. Vonkajšie tienenie žalúziami alebo presahmi strechy sú súčasťou efektívnej ochrany proti prehrievaniu stavby v lete. Na streche je vrstva extenzívneho substrátu s hustým porastom sukulentov. Zelená strecha zmierňuje nárazový odtok vody do dažďovej kanalizácie a pomáha v lete zachovať nižšie teploty na streche a v okolí.

IMG_7jpg

Jadrom úspornej budovy je kompaktná jednotka, ktorá zabezpečuje vykurovanie, chladenie, teplú úžitkovú vodu aj vetranie. Výhoda kombinácie jednotlivých funkcií v jednom technologickom bloku vedie k zvýšeniu energetickej efektívnosti domu. Napríklad pri vykurovaní budovy sa z odpadového tepla predhrieva prichádzajúci vzduch (čo znižuje energetickú spotrebu protimrazovej ochrany pre vetranie), alebo zvyšuje účinnosť výroby teplej úžitkovej vody. Neustála výmena vzduchu sa deje bez toho aby sa stratilo teplo z domu, alebo aby bolo cítiť prievan z vetrania oknami. Inštalovaný rozvod privádza vzduch predovšetkým do spálne, obývacie miestnosti fungujú ako prietokový priestor, aby sa minimalizoval objem výmeny vzduchu, čo je pri veľkom dome a menšom počte obyvateľov vhodné riešenie. Použitý vzduch sa odsáva z kúpeľne, záchodov a z kuchyne.

IMG_20jpg

Vo veľkých priestoroch s množstvom skla a pevných podláh môže odrazený zvuk vytvárať nepríjemnú ozvenu. Aj preto boli na strope a čiastočne na stenách inštalované drevené akustické obklady. Jemnými drážkami narezaný dubový podhľad vytvára absorpčný povrch a zlepšuje nielen akustiku, ale aj vzhľad veľkého spojeného priestoru jedálne a obývačky.

IMG_15jpg

Vila v Záhorských sadoch ukazuje cestu, ako sa dá dosiahnuť energetická trieda A0 bez kompromisov. Rozumným dispozičným a objemovým riešením a dôsledným aplikovaním tepelno-technických detailov a modernej (tepelné čerpadlo zem – voda, rekuperačná jednotka) a pritom jednoduchej technológie, je možné výrazne zvýšiť komfort bývania (stabilná teplota vo vnútri, neustále čerstvý vzduch) pri minimálnych nákladoch na energie.

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk