Kto určuje úroveň architektúry a stavebníctva na Slovensku?

Kto určuje úroveň architektúry a stavebníctva na Slovensku?

Výskyt kvalitných architektonických diel, ktoré nerezignujú na energeticky úsporný koncept, je na slovenskej scéne z roka na rok viac, avšak keď sa porovnávame so západoeurópskymi krajinami, ktoré sú pre nás na Slovensku etalónom hodným nasledovania (a netreba ísť na Západ ani príliš ďaleko, stačí aj len do susednej Českej republiky), stále môžme len sebakriticky konštatovať, že máme vskutku čo doháňať. Prečo je to tak?

Skôr ako by sme celú záležitosť odbili slovami klasika Jula Satinského a jeho univerzálnou odpoveďou na mnohé neduhy slovenskej spoločnosti - “Lebo nemáme more!” sa treba zamyslieť, kto vlastne diktuje našej spoločnosti referenčnú úroveň kvality slovenskej architektúry a stavebníctva. Je to reklama na bývanie v médiách? Bankové domy a hypotekárne produkty? Výrobcovia stavebných materiálov? Architekti? Developeri? Napriek veľkej presvedčovacej sile tejto skupiny sa domnievam, že určujúcim hráčom, ktorý má de facto najvýraznejší vplyv na všeobecný názor “ako najlepšie stavať” je občan, individuálny stavebník.

weekendhouse_int02_resizejpg

Médiá, developeri, architekti, banky, výrobcovia, hrajú v spoločnosti, v ktorej napriek veľkému technologickému pokroku pri realizácii stavieb v ostatných takmer 30-tich rokoch stále pretrváva sentiment svojpomocnej výstavby individuálneho bývania, druhé husle, čo si budeme navrávať.

Avšak pozor - aby po tomto siahodlhom úvode náhodou neprišlo k omylu, že nad slovenským individuálnym stavebníkom lámem palicu. Práve naopak, trpezlivú prácu architekta (kto sa ešte pridá - developeri, banky, médiá, výrobcovia?) s individuálnym klientom považujem za kľúč k zmene paradigmy vo vzťahu k uvažovaniu o architektúre a jej energeticky efektívnej prevádzke.

Ing. arch. Pavol Pokorný

architect_someone_who_solves_a_problem_-_white_grandejpg
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk