Idete stavať dom? Oplatí sa popremýšľať nad...

Idete stavať dom? Oplatí sa popremýšľať nad...

DSC_2232jpg

Vila v Záhorských sadoch. Foto: Marcel Rebro, Pavel Meluš

Lokalita. Zlaté pravidlo každého počinu týkajúceho sa nehnuteľností. Všetky parametre budúceho rodinného domu je možné v priebehu jeho životnosti meniť a zlepšovať až úplne zbúrať a postaviť znova – okrem lokality. Ako funguje moja budúca lokalita? Aký je jej potenciál do budúcnosti? Ako sa zmení po tom, čo v nej začnem bývať ja? Akých budem mať susedov a akým susedom budem ja? Málo ľudí si do dôsledkov uvedomuje, že podstatou bývania v bytovom dome je anonymita, v rodinnom dome komunita. Chcem byť súčasťou lokálnej komunity?

Scenár. Budúcnosť nie je možné predpovedať, dobrý dom by však mal mať potenciál flexibilne absorbovať a prispôsobovať sa rozličným (očakávaným a pravdepodobným) životným scenárom. Aktívny vek, malé deti, veľké deti, starostlivosť o starých rodičov, práca doma, aktívny dôchodok, staroba a tak ďalej. Bude môj budúci dom toto umožňovať?

Katalóg rodinných domov – peklo každého budúceho investora. Ľudia prichádzajú ku mne do ateliéru so štósmi vytlačených pôdorysov a vizualizácií rodinných domov z rôznych katalógov a jedným dychom zúfalo dodávajú, že „ten svoj dom“ žiaľ zatiaľ ešte nenašli. Akoby aj mohli. Každý človek je originálom s individuálnymi potrebami, nachádza sa v unikátnej životnej situácii a vyberá si jedinečné miesto pre svoj život – katalógový dom a priori nemá vo svojej DNA naprogramované, ako vyriešiť komplexnosť takto definovaného zadania.

Prevádzkové náklady. Sú rovnako dôležité (ak nie ešte dôležitejšie) ako náklady na výstavbu. Budem schopný „uživiť“ svoj dom, aj keď budem chvíľu bez práce, či na dôchodku? Hľadať dobrého architekta nie je strata času. Podstatou hľadania architekta nie je nájsť niekoho, kto nám „nakreslí a opečiatkuje výkresy“, ale niekoho, kto nám porozumie. Treba ísť na návštevu do domov, ktoré navrhol, a pýtať sa majiteľov, ako spätne hodnotia celý proces spolupráce s architektom. To je viac ako hocijaký obrázok z časopisu.

Materiál: Ak rodinný dom, tak z dreva! Prečo? Prečítajte si viac v našom blogu

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk