Drevo v úlohe bojovníka s uhlíkovou stopou

Drevo v úlohe bojovníka s uhlíkovou stopou

 Švajčiarski vedci odprezentovali riešenie, ktoré by malo pomôcť súčasným problémom našej zemegule viac ako budovanie veterných turbín či prechod na vegetariánstvo. Proti dramatickým zmenám klímy a prehrievaniu zemegule, ktoré sa týkajú nás všetkých, dokážu najlepšie bojovať "obyčajné" stromy. 

 V našom ovzduší je aktuálne rekordne veľké množstvo oxidu uhličitého - CO2. Stromy ho v prírode dokážu prirodzene sťahovať zo vzduchu do seba a nevypúšťať ho naspäť. Keď takýto strom odumrie, uhlík zostáva v hnijúcom dreve alebo v pôde vo forme humusu či iných organických látok.

 Prinášame aj menšie okienko s faktami: na Slovensku pripadá na jeden hektár lesa 247 m3 drevenej hmoty. Dospelý les (smrek, buk) môže mať na jednom hektári 500 - 600 m3 dreva. V m3 dreva môže byť zakonzervovaných približne 250 kg uhlíka. Na jeden hektár dospelého lesa tak môže byť z atmosféry viazaných až neuveriteľných 125 - 150 ton uhlíka.

 Ako je to možné? Drevo ako stavebný materiál má nízku uhlíkovú stopu. Pri spracovávaní iných stavebných materiálov sa dostáva do atmosféry oveľa väčšie množstvo škodlivých skleníkových plynov. Už počas svojho rastu pomocou slnečného žiarenia stromy pohlcujú oxid uhličitý, ten rozkladajú na uhlík (C), ktorý v dreve zostáva uložený ako stavebná látka a kyslík (O2), ktorý sa vracia späť do ovzdušia. Stromy sa stávajú samozvanými čističkami vzduchu na našej planéte. 

tree-1750784_1920jpg

 No a ak sa pýtate, prečo o tom hovoríme práve v rámci našej platformy Staviame z dreva - stavebné materiály z neobnoviteľných zdrojov, ktoré pri spracovaní produkujú veľký objem skleníkových plynov, je možné nahradiť drevom a zredukovať emisie CO2 až na polovicu. Aby sme mali informácie kompletné, až keď sa výrobok/stavba z dreva spáli alebo rozloží, až potom sa naviazaný uhlík vracia späť do ovzdušia. 

 Stromy teda dokážu veľmi statočne bojovať proti klimatickým zmenám, celkovo vo svete hovoríme o 400 giga tonách emisií  - v prepočte na 3 bilióny stromov. Je v ľudskom záujme, aby sme nenechávali drevo (len) hniť, ale nahrádzali ho mladými stromami. Mali by sme produkovať výrobky z dreva a budovať stavby z dreva, pretože CO2 sa dokáže skryť na desiatky rokov aj do spracovaného dreva. Najdôležitejšie sú výrobky z dreva s dlhou životnosťou, no a najdlhšiu životnosť majú práve spomínané stavby z dreva.  

forest-1950402_1920jpg

Ak by sme vysadili trilión stromov, dokázali by sme zničiť všetky emisie, ktoré sa nahromadili v atmosfére počas posledných desiatich rokov. A to je rozhodne skvelá myšlienka. Stojí za to uvažovať nad drevom ako stavebným materiálom aj z tohto pre planétu prospešného pohľadu, starať sa o existujúce lesy a vysádzať lesy nové.

-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk