Bjørn Kierulf: Nemali by sme robiť niečo horšie, pokiaľ to vieme robiť lepšie

Bjørn Kierulf: Nemali by sme robiť niečo horšie, pokiaľ to vieme robiť lepšie

Platforma Staviame z dreva je otvorená všetkým priaznivcom prírodných materiálov a ekostavieb a snaží sa ich spájať, aby propagovali myšlienky energeticky pasívneho stavebníctva či stavebníctva z obnoviteľných materiálov. Presne z toho dôvodu sme si na rozhovor pozvali Bjørna Kierulfa z architektonického štúdia CREATERRA. CREATERRA je špecialistom na pasívne domy na Slovensku. Majú skúsenosti z viac ako 100 pasívnych projektov, z ktorých mnohé sú postavené s extenzívnym použitím obnoviteľných materiálov. Pri projekcii pracujú s exkluzívnym dreveným masívom firmy Lignotrend, nekompromisnými slamenými panelmi Ecococon alebo štandardnejšou vápenno-pieskovou tehlou.

Dizajn bez nzvu 1png
Bjørn Kierulf a jeho tím Createrra


Ako vnímate platformu staviamezdreva.sk?

Myslím si, že je veľmi dobré, že niečo podobné vzniklo. Drevo je stavebný materiál budúcnosti a záujem o drevostavby zaznamenáva silný rast už teraz. Je to celkom prirodzené, pretože drevo poskytuje odpovede na mnoho problémov týkajúcich sa aktuálnej témy globálneho otepľovania. Zároveň však treba podotknúť, že propagácia kvality stavebného materiálu je dlhodobý proces, ktorý ešte zopár generácií potrvá. Smerom k verejnosti je potrebné okrem propagácie aj posilniť vedomosti architektov a odborníkov. Na to, aby bolo možné kvalitu dreva využiť v maximálnej miere, sú nevyhnutné aj legislatívne zmeny. Aby staviamezdreva.sk malo dlhodobý úspech, mala by sa platforma podľa mňa transformovať na klaster, v takej podobe, ako ich nájdeme v zahraničí - organizácia, v ktorej je združených viacero firiem, má politickú podporu a je prepojená s inovatívnym prostredím. Je mi však jasné, že takáto transformácia by nebola úplne jednoduchá, ani rýchla.

Senec Foto Daniel Marinica CREATERRA 04jpg

Senec Foto Daniel Marinica CREATERRA 03jpg
Pasívny dom Senec


Prečo ste sa rozhodli venovať práve energeticky pasívnym domom?

Ja vždy argumentujem tým, že "nízkoenergetický dom“ je odfláknutý „pasívny dom“. Ak nedbám na tepelné mosty a vzduchotesnosť, nezabudujem vetraciu jednotku a šetrím na izoláciách a oknách, v nízko-energetickom dome sa tak ukrátim o komfort, interiér so zdravým prostredím a aj o dlhodobe úspory. Prečo by som si mal vybrať niečo horšie, keď sa za rovnaké peniaze dá dosiahnuť vyššia kvalita a dlhodobá návratnosť? Náklady na pasívny dom sú síce vyššie pri výstavbe, ale úspory počas životného cyklu to niekoľkonásobne vrátia. Dom nestaviate na 10 rokov, ale dom zvyčajne prevádzkujete bez zmien minimálne 30 rokov. Treba vždy myslieť aj na trhovú cenu, ktorú získate, keď budete chcieť dom predať v budúcnosti - domy ktoré sme stavali v roku 2008, spĺňajú bez zmien štandard A0, ktorý vojde do platnosti v roku 2021. Stačí si to vedieť len správne spočítať. Okrem toho je to aj vec presvedčenia - nemali by sme robiť niečo horšie, pokiaľ to vieme robiť lepšie - pre nás, aj naše okolie.  

IMG_9481-HDR 1jpg

IMG_9402-HDR 1jpg

Pasívny dom Berg


Považujete estetický vzhľad domu za dôležitý faktor pri navrhovaní alebo sa skôr sústredíte na to, aby dom z dreva najmä spĺňal štandardy pasívneho domu?

Kvalitná architektúra musí zohľadniť veľa faktorov - estetický vzhľad je iba jedným z nich a okrem toho je aj veľmi subjektívny. Existuje množstvo ocenených stavieb, ktoré bohužiaľ nespĺňajú základné funkcie komfortu a zároveň plytvajú s obmedzenými zdrojmi zemegule. Pri našej tvorbe začíname s "integrovaným navrhovaním“, teda zapájame odborníkov už od začiatku projektu. Najdôležitejšie je pochopenie podstaty kontextu projektu a schopnosť pretlmočiť túto podstatu do radikálnej jednoduchosti, kde nie je nič zbytočné. Pritom aplikujeme tvorivú rafinovanosť. Taký prístup automaticky vedie k estetickému riešeniu, pretože je pravdivý. Budúcnosť architektúry sa nenachádza v architektonických dielach takzvaných „Starchitects“, ale skôr v takzvanej architektúre “dostatočnosti” - a teda, vyjadrovaní adekvátneho množstva toho podstatného.

Marianka_4828jpg

iIMG_4712-HDRjpg

iIMG_4807-HDRjpg

Rodinný slamený dom v Mariánke


Na ktorý váš projekt ste najviac hrdý?

Každý projekt má niečo do seba a je veľmi ťažké posudzovať projekty z vlastného ateliéru. To, na čo som najviac hrdý, nie je konkrétny projekt, ale že sa nám spoločne podarilo udržať líniu vysoko kvalitných stavieb v pasívnom štandarde a z prírodných materiálov  - a to v čase, keď na Slovensku ani jedno z toho nebolo samozrejmosťou. Myslím si, že je dôležité, aby sa hodnotil prínos architekta minimálne rovnako ako samotné dielo. Ako ideálny príklad rád uvediem dielo slovenského architekta Juraja Mikurčíka, ktorý pôsobi Anglicku. Jeho vlastný dom zvíťazil tento rok v súťaži o najlepší malý pasívny dom v UK, pričom stelesňuje architektúru “dostatočnosti”. O to viac nás to potešilo, že sme aj našou aktivitou ovplyvnili jeho rozhodnutie postaviť stavbu zo slameného systému EcoCocon (ktorý som pomáhal vyvíjať) a použiť pasívne okná Smartwin (ktorých výrobu na Slovensku som kedysi pomáhal iniciovať). A samozrejme, omietky riešil omietkar Roman Miškov zo Slovenska, ktorý má bohaté skúsenosti aj z našich stavieb. Sledovať, že riešenia, ktoré sme pomáhali vypracovať, nájdu uplatnenie aj mimo nášho ateliéru, je veľmi príjemné poznanie. 

Ďakujeme za rozhovor!

jpgjpgInterierjpg
Slamená kupola