Takto sme stavali - Rodinný dom Iľanovo

Takto sme stavali - Rodinný dom Iľanovo

Rodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 18jpgPrinášame Vám ďalší príspevok z nášho seriálu Takto sme stavali. Tentokrát sa jedná o rodinný dom na Liptove, ktorý stojí na svahovitom pozemku. Architektonické riešenie ako aj samotná výstavba neboli jednoduché na plánovanie ani realizáciu, ale o to je výsledok zaujímavejší a efektívnejší. Zadávatelia sú s výsledkom nadmieru spokojní a tešia sa zo svojho jedinečného domu.Rodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 1jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 2jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 3jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 4jpg

V rámci portálu Staviame z dreva.sk nás oslovili manželia v strednom veku. Na stretnutie so sebou priniesli škice zrubového hospodárskeho domu s otázkou, či by sme takýto dom nemohli postaviť. Rozpočet pre túto realizáciu bol 120 000 €.

Ich pozemok bol značne komplikovaný. Na pozemku sa totiž nachádza východne orientovaný svah kopca, v päte ktorého je stavebná parcela bezprostredne susediaca s miestnou komunikáciou. Už konfigurácia parcely vylučovala prízemný dom.

Každého stavebníka, ktorý si zjednodušuje prípravu na stavbu vyberaním domu z katalógu presviedčame, aby sa radšej orientoval na individuálne riešenie. Jeho významná investícia nepotrebuje kompromisy, ale jedinečné riešenie dispozície a konštrukcie na danom pozemku také, aby naplnilo jeho predstavy a efektívne využilo jeho peniaze. On sám si to zaslúži. Rodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 5jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 6jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 8jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 9jpgZadávateľom sme ponúkli dve štúdie. Každú vypracoval iný architekt. Logicky, obidvaja pri riešení umiestnili dom vyššie do svahu a položili ho prednou časťou na betónové prízemie. Prízemie bolo pôvodne navrhnuté ako prístrešok pre auto, ale neskôr sa majitelia rozhodli ho uzatvoriť. Úžitková plocha domu sa tým zväčšila o cca 47 m2. Bola to daň za nie úplne vhodný pozemok a požiadavku mať obytnú plochu v jednej úrovni. K tomu je potrebné pripočítať plochu garáže 39 m2, ktorá mala byť pôvodne prístreškom. Náklady na vybudovanie pivnice zapustenej do svahu boli nad plánovaný rozpočet. Druhú alternatívu, ktorej autorom je Ing. arch. Michal Barčiak si môžete pozrieť tu.

Po výbere architektonického návrhu stavebníci s architektom dolaďovali riešenie a nechali sa unášať predstavou komfortnejšieho domu s viacerými izbami. Na obytnej ploche 200 m2 sme ich zastavili. Ak sme sa chceli pohybovať v rámci pôvodného rozpočtu obytnej časti, museli sme sa vrátiť k alternatíve 125 m2.Rodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 10jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 11jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 12jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 13jpg
Nasledovala realizačná, výrobná a montážna dokumentácia v našej réžii. Montáž prebehla v zimných mesiacoch 2013/2014. Dom si potom manželia svojpomocne dokončovali približne 20 mesiacov.

Najväčšou našou odmenou bol telefonát pani majiteľky po dvoch zimách prežitých v ich novom dome. Chcela nám poďakovať za to, že sme ich odhovorili od stavby domu z obrázku, ktorý na prvé stretnutie doniesli. Nami postavený dom im po všetkých stránkach vyhovuje a sú vďační za jeho nízkoenergetický štandard, vďaka ktorému náklady na vykurovanie v doline na severe Liptova predstavujú cca 7 m3 dreva ročne.

Rodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 14jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 15jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 16jpgRodinn dom Lipt Mikul - Ianovo 17jpg

Autor: Ing. arch. Miroslav Bolibruch

PSP: Ing. arch. Miroslav Bolibruch

RP a výrobná a montážna dokumentácia: Kontrakting stavebné montáže, s.r.o. Ing. Pavol Vojtuš

Výroba konštrukcií: Kontrakting krov hrou, s.r.o.

Realizácia kompletnej drevenej konštrukcie: Kontrakting stavebné montáže, s.r.o.

Ostatné práce: Stavebník svojpomocne


Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk