Prečo sa rozhodnúť pre montovaný dom s drevenou konštrukciou?

Prečo sa rozhodnúť pre montovaný dom s drevenou konštrukciou?

Na webe www.topbyvanie.sk bol zverejnený článok, v ktorom člen našej platformy Staviame z dreva Ing. Ivan Kolárik (zo stavebnej spoločnosti Kontrakting) predstavil viaceré výhody montovaných rodinných domov s nosnými drevenými konštrukciami. 

montovany-dom-netradicneho-tvarujpeg

V čom je drevodom lepší ako klasický dom z tehál?

Ja osobne nerád používam pre moderné montované stavby výraz drevodom. Drevodom je dom z dreva a často v ľuďoch evokuje stavbu, ktorá je vidiecka, dočasná, jednoduchá a tiež lacná. Sú to často historické stavby zrubov, alebo „modernejšie“ tzv. UNIMO alebo OKÁL domy.

Moderné a správne postavené montované domy používajú pre nosnú konštrukciu drevo alebo výrobky z dreva. Obálka domu je zhotovená sofistikovane vytvoreným súvrstvím, ktoré má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, je navrhnuté vzduchotesne a tak, aby sa v ňom nezhromažďovala skondenzovaná vlhkosť. Ani tzv. murované stavby dnes nie sú zhotovené len z betónu či murovacieho materiálu, ale musia byť doplnené tepelnou izoláciou a ďalšími konštrukciami, ktoré zabezpečujú ich požadovaný tepelný odpor a správnu stavebnofyzikálnu funkciu.

Výhody montovaných stavieb by sme mohli zhrnúť takto:
rýchlosť výstavby, výborné tepelnotechnické vlastnosti, bez rizika vzniku vlhkosti a následne plesní, je možné regulovať úroveň vlhkosti v interiéri, dobré akustické vlastnosti, priaznivejšia CO2 stopa ako pri výstavbe z iných materiálov, navyše drevo je prírodný a trvale obnoviteľný materiál, minimalizuje sa energetická náročnosť na výstavbu. Montované domy s drevenou konštrukciou k tomu všetkému ešte vytvárajú nenahraditeľnú atmosféru. 

montovany-dom-z-dreva-s-velkymi-oknamijpeg

Ako sa postupuje, ak sa niekto rozhodne pre montovaný dom? 

Stavba ultranízkoenergetických domov, bez ohľadu na použitú technológiu, je o trošku zložitejšia ako murované stavby stavané v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Samozrejmosťou by mal byť koncept, štúdia, spracovaná skúseným architektom, aby bola dodržaná symbióza medzi funkciou, konštrukciou a výrazom domu. Zásadne odporúčam vypracovanie realizačného projektu kvalifikovaným a skúseným projektantom s vyriešením všetkých detailov vrátane TZB. Riešenie problémov a hľadanie správnych riešení počas výstavby je niekoľkonásobne drahšie ako realizačný projekt a málokedy vedie k 100 % výsledkom.

Staviate iba katalógové domy, alebo poskytujete tiež možnosť stavby na mieru?

Väčšinou navrhujeme, vyrábame a montujeme domy na mieru. Nevytvárame stovky „katalógových“ riešení, aj keď je to z hľadiska firemnej ekonomiky veľmi lákavé. Snažíme sa našim zákazníkom navrhovať domy „bez kompromisov“. Stavba rodinného domu je pre väčšinu stavebníkov životnou investíciou a zaslúži si osobitý prístup.

drevodomjpeg

Rozšírenú verziu článku zverejneného na stránke www.topbyvanie.sk nájdete TU.
Dozviete sa tam o ekologickej stránke domov, o dĺžke stavby montovaného domu, o horľavosti dreva, zvukovej izolácii či celkovej životnosti takejto stavby.

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk