Obmedzenie pre ničiteľov našich lesov - veci sa konečne pohli

Obmedzenie pre ničiteľov našich lesov - veci sa konečne pohli

Obchod s drevom fungoval na Slovensku v minulosti rovnako ako aj dnes. Točia sa v ňom veľmi veľké peniaze a je už dlhodobo veľkým problémom. Pri prechádzkach našimi národnými parkami sa všetci pýtame, kam miznú naše lesy... Kam teda?

 Štátne lesy SR na svojom webe píšu: „Drevo je úžasná hmota s históriou a vôňou lesa. Je zhmotnením večného príbehu lesa. Predstavuje hodnotu dedičstva generácií lesníkov.“ A podľa toho by sme sa aj všetci mali riadiť a nakladať s drevom zodpovedne. Presne tak, ako sa o to snaží aj platforma Staviame z dreva. Propagujeme udržateľnú architektúru a ekostavbárstvo. Na slovenskej prírode nám záleží, aj preto sú témy ako obnova slovenských lesov či boj proti nelegálnemu spaľovaniu našou prioritou.

axe-984008_1920jpg Na Slovensku ročne spálime až 4 milióny m3 dreva na energetické účely, čo znamená, že drevo sa využíva na výrobu energie do domácností. Spôsobuje to efekt, kedy sa spúšťa uvoľňovanie uhlíka do ovzdušia. Toto všetko má za následok ničenie nevyužívaných biotopov, ktoré poskytujú životné podmienky pre milióny živočíchov. Zo 4 miliónov kubíkov dreva na spálenie bolo do konca roka 2018 dotovaných zhruba jeden a pol milióna. 

 Čo sa dialo neskôr? Podľa Juraja Lukáča z lesoochranárskeho združenia Vlk, ktoré bojovalo za obmedzenia pri výrobe, sa bude v slovenských lesoch rúbať čoraz menej. A to vďaka tomu, že koaliční poslanci hlasovali za zmenu zákona a od 1.1.2019 platí, že štát už nebude dotovať spaľovanie zdravých stromov označených za biomasu. Aký to bude mať vplyv na ťažbu a reštrukturalizáciu výroby a výrobkov z dreva, uvidíme. Je potrebné dôsledne kontrolovať, čo v spaľovniach spaľujú. 

wood-3662510_1920jpg Spaľovanie dreva bolo dlhé roky dotované z našich daní. Všetci si to môžeme skontrolovať na mesačných faktúrach za elektrickú energiu. Žiadnemu výrobcovi sa doposiaľ neoplatilo z dreva vyrábať napríklad nábytok alebo iné užitočné predmety, keďže peniaze sa točia niekde inde. Bolo predsa oveľa výhodnejšie ťažiť v národných parkoch, chránených územiach či brať mimoriadne štedré dotácie od štátu. Aj napriek pokutám za výrub sa to oplatilo viac ako obrábať drevo iným spôsobom. Našťastie sa veci pohli správnym smerom a vďaka novému zákonu sa očakáva pokles ťažby dreva až o 20 %. Tlak by mal ustať aj pri nelesných pozemkoch.

Zo 4 miliónov m3 dreva by sme vedeli postaviť až 40 000 domov ročne. Aj v tomto článku znova poukazujeme na to, že drevostavby neničia lesy. Je to práve naopak (čítajte TU alebo TU). 

-
Blog je reakciou na článok:  https://dennikn.sk/1318442/lukac-z-vlka-za-spalovanim-stromov-su-vplyvni-ludia-vystrcili-biele-kone/?ref=in

Prečítajte si viac informácií o drevostavbách alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk