Ako sa skĺbilo tradičné s moderným v projekte Drevenice Terchová resort

Ako sa skĺbilo tradičné s moderným v projekte Drevenice Terchová resort

V minulosti sme vám predstavili projekt Drevenice Terchová resort, ktorých výrobu a montáž realizovala stavebná spoločnosť Kontrakting, člen platformy Staviame z dreva. Ako prebiehala výstavba, si môžete prečítať v jednom z našich predošlých blogov TU. Rezort počas celého roka láka svojich návštevníkov ponukou komplexných služieb a najmä atraktívnou polohou, nakoľko sa rozprestiera v blízkosti Národného parku Malá Fatra. Súčasťou rezortu je penzión poskytujúci ubytovacie a stravovacie služby. Práve penziónu sa budeme podrobnejšie venovať v tomto blogu. 
1jpg
Na železobetónovom suteréne je postavený jednopodlažný objekt s obytným podkrovím. Konštrukcia nadzemného podlažia je stĺpiková, s tepelnou izoláciou v hrúbke podľa požiadaviek investora. Predsadená odvetrávaná fasáda je zhotovená z drevených prírezov a dáva celému objektu výraz zrubového domu. Nosná stropná konštrukcia je zhotovená z priznaných trámov z lepeného lamelového dreva so záklopom z prekladaných smrekových dosiek. Na konštrukciu podkrovia a strechy boli použité drevené priehradové väzníky so styčníkovými doskami. Plechová profilovaná krytina MetroRustik s posypom imituje drevený štiepaný šindeľ.
2jpg
3jpg
3ajpg
4jpg
V tomto konštrukčnom systéme bolo postavených niekoľko desiatok objektov s tepelnotechnickými vlastnosťami a úpravou vnútorných stien (drevený obklad, sadrokartón) podľa požiadaviek investorov. Po čase pribudol k pôvodnému objektu ešte wellness v identickej konštrukčnej skladbe. 

Projekt: Ing. Katarína Ihnatišinová

Hlavný dodávateľ: RBR spol. s.r.o.

Dodávateľ drevenej konštrukcie a striech:

Kontrakting krov hrou spol. s.r.o. (KKH)

Kontrakting stavebné montáže spol. s.r.o. (KSM)

Výrobná a montážna dokumentácia: Ing. Juraj Ďurík, KKH

Vedenie stavby: Ing. Igor Mičunda, Rudolf Žilinčík, Jozef Ďurana, Michal Holeš, KSM

5jpg
6jpg
6ajpg
7ajpg
Ako projekt aktuálne vyzerá, čo sa počas jeho existencie zmenilo a ako sa rozrastá, nám porozprávala marketingová manažérka rezortu, Zuzana Kozáčková. 

Ako pôvodne vznikol nápad postaviť Drevenice Terchová resort ?

Pôvodne tu bol nápad v rámci projektu postaviť apartmány s centrálnou recepciou, bez reštaurácie. Postupne však začalo byť nevyhnutné poskytovať ubytovaným hosťom aj ďalšie služby. Aj preto k dreveniciam nakoniec pribudla recepcia. Ako pri ostatných hoteloch, slúži na check-in a check-out hostí, nachádza sa tu tiež 8 dvojposteľových izieb, reštaurácia, vináreň a technické zázemie rezortu. 7jpg

8jpg

8ajpg

9jpg

Drevenice sa stavali v roku 2008, slúžia dodnes v poriadku?

Vďaka pravidelnej údržbe drevenice slúžia dodnes. Samozrejme, interiér dreveníc postupne obnovujeme, nakoľko ich používanie - bývanie - v nich zanecháva svoje stopy.  
9ajpg

12jpg

13jpg

14jpg

Všetky budovy komplexu sú drevené, prečo? Stojí za tým skôr vizuálny zámer útulného ubytovania a služieb alebo ste fanúšikom stavieb z dreva?

Hosťom poskytujeme tradičné ubytovanie s pridanou hodnotou vymožeností modernej doby. Samozrejme, sme fanúšikmi stavieb z dreva a zároveň sme od začiatku výstavby celého rezortu dbali na to, aby bola v súlade s tradičnou architektúrou Terchovej, citlivo zasadená do okolitého prostredia. 

15jpg
16jpg
17jpg
18jpg

Ako hodnotíte po rokoch drevostavby, čo sa týka ich údržby?

Údržba dreva je náročnejšia ako údržba iných materiálov, bolo napríklad už potrebné obnoviť náter exteriérovej časti dreveníc. Drevo ako materiál má však skvelé tepelnoizolačné vlastnosti a na pohľad pôsobí hrejivým a útulným dojmom.

Ďakujeme za rozhovor!
Zdroj foto:  Drevenice Terchová resort

19jpg

20jpg

21jpg

22jpg

-

Prečítajte si viac informácií o drevostavbách alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.
Tím Staviame z dreva.sk