Ako ovplyvňuje koronavírus stavby z dreva?

Ako ovplyvňuje koronavírus stavby z dreva?

Téma koronavírusu nepochybne ovplyvnila chod spoločnosti vo všetkých oblastiach, a ani my nie sme výnimkou. Dovoľte preto, aby sme sa s vami, našimi čitateľmi a podporovateľmi, v tejto neobvyklej situácii podelili o naše postrehy a myšlienky, ktoré nám v súvislosti s aktuálnou situáciou bežia hlavou. V nasledujúcom blogu sa dočítate, ako pandémia zasiahla do nášho podnikania a odbornej činnosti, ale aj to, ako preventívne opatrenia zmenili chod nášho každodenného života a prečo je dnes nesmierne dôležité rozvíjať prirodzené ľudské cnosti, akými je empatia, súdržnosť a vzájomná pomoc.

   Copy of manifest 2020 3png

Očami architektov: 

Schopnosť postaviť obydlie je jedným z prvotných prejavov ľudskej tvorivosti, vďaka ktorej sa človek už oddávna dokázal prispôsobiť nepriaznivým prírodným podmienkam a zaistiť si tak bezpečný domov pre seba a svoju rodinu. Postupom času sa aj výstavba vyvíjala. Každá stavba si prejde dlhým procesom prípravy až do momentu, kedy ju začne široká verejnosť vnímať. Teraz, počas globálnej pandémie nového koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa svetová ekonomika výrazne spomalila a v niektorých oblastiach dokonca úplne zastavila. Aj my samozrejme dúfame v to, že toto krízové obdobie už čoskoro skončí a všetci budeme môcť pokračovať v každodennom chode pracovného a osobného života. Navštevovať našich príbuzných a priateľov, chodiť do práce a školy, do divadla, nakupovať bez obmedzení a komunikovať tvárou v tvár s našimi priateľmi. 

Naše projekty nespočívajú iba v obytných stavbách, ale aj knižniciach, nemocniciach, letiskách alebo v rekonštrukcii pamiatok. Snažíme sa pracovať s predstihom a preto ani pandémia sa pre nás nestala dôvodom odkladu projektov developerov, miest, regiónov, či iných štátnych pracovísk. Naše úsilie sa pretaví do dobre odvedenej práce v momente, kedy si zákazník povie, že je možné začať s výstavbou, nakoľko projekt je už hotový. Toto je pre nás vždy najväčšia odmena. V Staviame z dreva sme pripravení prispieť k naštartovaniu ekonomiky aj po odznení pandémie a rovnako sme pripravení neustále prijímať nové výzvy, pretože nás posúvajú neustále dopredu.


Očami staviteľov: 

V našich firmách aj napriek určitým obmedzeniam stále intenzívne pracujeme. Chceme naďalej projektovať, pripravovať a stavať kvalitné stavby z dreva a neplánujeme v tom poľaviť ani v tejto ťažkej dobe. Máme v realizácii stavby, ktoré sú zaujímavé svojím architektonickým a aj technickým riešením a veríme, že s nimi zabojujeme aj o nejaké ocenenia. Ďalšie stavby sú v procese prípravy - či už sú to štúdie, projekty alebo výrobno-montážne dokumentácie. Nevieme sa dočkať momentu, kedy riziko nákazy pominie a my sa budeme môcť opäť osobne stretnúť so svojimi klientmi. Naším cieľom je totiž prinášať ľuďom dôvod na nefalšovanú a úprimnú radosť z ich nových domovov.


Očami ambasádorov:  

Keď pandémia pominie a ekonomika začne opäť zdravo rásť, ako spoločnosť sa budeme musieť zotaviť a postaviť znovu na nohy. Stavebníctvo je jedným zo základných pilierov hospodárstva a preto sa budeme aj my v Staviame z dreva snažiť prispieť svojím dielom k uzdraveniu a naštartovaniu ekonomiky a pokračovať tam, kde sme prestali. Dnes pracujeme v terénnych podmienkach obmedzene, tak ako sa dá, aj naďalej podporujeme našich subdodávateľov, aby toto náročné obdobie ustáli a aby mali aj naďalej základné podmienky nevyhnutné pre ich živobytie a prácu. Našou zodpovednosťou je najmä spoľahlivosť a preto musí byť všetko pripravené dôkladne a načas. Architekti a dizajnéri si tak ani v čase pandémie nemôžu dovoliť odkladať svoje povinnosti na neskôr. Stavba odjakživa patrila k piedestálu budovania civilizácie a preto ani dnes nie je dôvod na strach o jej odklad či úplne zastavenie.

 

Očami bežných ľudí: 

Sme radi, že verejnosť pochopila zložitosť aktuálnej situácie a že sa ako krajina k preventívnym opatreniam správame skutočne zodpovedne. Pandémia nás vystavila okolnostiam, ktoré si od ľudí vyžadujú spolupatričnosť a vzájomnú pomoc viac, ako kedykoľvek predtým. Každý človek bez ohľadu na jeho zamestnanie dokáže ušiť rúška, prispieť nemalou čiastkou na transparentný účet alebo sa angažovať inými spôsobmi, ktoré spoločne pomôžu spoločnosti k pozitívnej zmene. Správame sa zodpovedne nielen k sebe, ale aj k ostatným a práve takýto prístup nás pomaly, ale isto odmieňa vývojom situácie k lepšiemu. Z vlastnej skúsenosti vnímame aj to, že malé obydlia roztrúsené po krajine s “privilégiom” záhradky, sú dnes najlepším liekom a ideálnym priestorom pre udržanie psychickej rovnováhy. Kúsok zelene, či možnosť pobytu na jarnom slnku je dokonalou možnosťou psychohygieny, ktorá má významne pozitívne dôsledky aj na našu imunitu.

  Copy of manifest 2020 2png

Spomaľme, pomáhajme si a nájdime balans v tomto chaose, ktorému sme za posledné obdobie vystavení. Nezáleží na tom, odkiaľ pochádzame, kde pracujeme, či čo sme v živote dosiahli, pretože vírus si človeka nevyberá podľa zásluh ani postavenia. Pokračujme preto vo vzájomnej kolegialite a nestrácajme vieru v normálny život. Spoločne to zvládneme!


Tím Staviame z dreva.sk.