Akú životnosť možno očakávať od modernej stavby z dreva? Polopate so Staviame z dreva

Akú životnosť možno očakávať od modernej stavby z dreva? Polopate so Staviame z dreva

Okolo moderných stavieb z dreva koluje viacero chýrov a mýtov, ktoré sa v rámci našej platformy Staviame z dreva snažíme vyvracať. Jedným z nich je aj to, že drevo má oproti iným stavebným materiálom nízku životnosť, a preto aj stavby s nosnými drevenými konštrukciami vydržia menej.

Keď sa však na tento pretrvávajúci mýtus pozrieme z druhej strany, aj na území Slovenska existuje viacero drevostavieb, ktoré boli postavené ešte v 15. storočí a sú dodnes plne funkčné. Mohli by sme na základe toho povedať, že životnosť stavebnej konštrukcie, ktorá je postavená z drevených materiálov, je odhadovaná až na niekoľko storočí. 

Pri moderných drevostavbách sa však musí prihliadať na morálne zastarávanie, nakoľko sa dynamicky menia požiadavky na technické vybavenie budov v spojení s technológiami, ktoré sa v súčasnosti v stavebníctve využívajú. 

Viac k tejto téme porozprával konateľ spoločnosti Kontrakting, Ing. Ivan Kolárik, v nasledujúcom videu sa dozviete aj to, aká je reálna životnosť modrenej stavby z dreva:


Predošlú časť Polopate so Staviame z dreva si môžete pozrieť TU.

V prípade, že by vám napadli nejaké zaujímavé otázky smerujúce na architektov, či stavebné spoločnosti ako realizátorov stavieb, napíšte nám ich do komentára pod tento blogový príspevok.

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk