Takto sme stavali - drevenice, Terchová (Vŕšky)

Takto sme stavali - drevenice, Terchová (Vŕšky)

53jpg

Uzatvorili sme zmluvu na výrobu a montáž dreveníc - nosné konštrukcie a kompletné strechy – v lokalite Vŕšky v Terchovej. Podmienkou bola dodávka a montáž 25 dreveníc v čase od apríla do konca novembra 2008, čo bolo samo o sebe náročnou úlohou. 

Ďalšie drevenice sa potom stavali v nasledujúcich mesiacoch pre individuálnych klientov. Ak by sme zobrali do úvahy náročný kopcovitý terén a nepriaznivé počasie, ktoré po letných búrkach môže spôsobiť niekoľkodennú nezjazdnosť práve vykopaných ciest, bolo tu riziko, že práce na dreveniciach nepôjdu úplne ľahko. Už aj na suchých trasách musela kamión ťahať TATRA, pretože plne naložený sa vlastnými silami nedokázal dostať do vyšších polôh. 

 
2jpg

3jpg

Dokumentáciu sme vypracovávali v našom stredisku vo Zvolene a konštrukciu vyrábali v stredisku v Liptovskom Mikuláši. Hneď na začiatku sme sa rozhodli použiť lepené lamelové drevo (LLD) namiesto masívu. Dôvodom boli obavy z nekvality a takmer istá možnosť porúch a reklamácií pri použití „klasického reziva“ privezeného zo slovenských píl. Toto drevo nakoniec možno bolo slovenské, ale bolo spracované v rakúskom podniku. Rozhodli sme sa pre Rakúšanov aj z ekonomických dôvodov. Cena dodávky z Rakúska bola o takmer 30 % nižšia, oproti cene, ktorú nám ponúkli výrobcovia na Slovensku vzdialení len pár desiatok kilometrov. 

4jpg

5jpg

Konštrukcia stavby je stĺpiková, difúzne otvorená. Investor vtedy (v r. 2008) netrval na nízkoenergetickom štandarde, a tak bola tepelná izolácia umiestnená medzi stĺpiky a do inštalačnej interiérovej predsteny, bez použitia ďalšej vrstvy izolácie predsadenej pred nosnú konštrukciu. Pred vzduchovou medzerou na kontralatách je položený drevený obklad z prírezov, evokujúci výraz zrubu.   

8jpg

9jpg

10ajpg


12jpg

13jpg

14jpg

15jpg

16jpg

20jpg

21jpg

Krytina bola použitá plechová, mTn Rustik, ktorá vyniká bezpečným pokladaním a dlhou životnosťou. Svojím robustným tvarom umocnila celkový výraz jednotlivých objektov.

17jpg

18ajpg

23jpg

24jpg

25jpg

30jpg

31jpg

Celý areál bol v nasledujúcich rokoch doplnený o centrálny objekt Penziónu Vŕšky a tiež o objekt Wellness.

Projekt: Ing. Katarína Ihnatišinová

Hlavný dodávateľ: RBR spol. s.r.o.

Dodávateľ drevenej konštrukcie a striech:

Kontrakting krov hrou spol. s.r.o. (KKH)

Kontrakting stavebné montáže spol. s.r.o. (KSM)

Výrobná a montážna dokumentácia: Ing. Juraj Ďurík, KKH

Vedenie stavby: Ing. Igor Mičunda

Rudolf Žilinčík

Jozef Ďurana

Michal Holeš

33jpg
34jpg
35jpg
37jpg

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk