Túžite bývať v dome, ale obávate sa svojich rozpočtových možností?  Máme pre vás riešenie!

Túžite bývať v dome, ale obávate sa svojich rozpočtových možností? Máme pre vás riešenie!

Snívate o rodinnom dome, ale obávate sa, že je to finančne nedostupná možnosť? Ukážeme vám, ako nad touto otázkou premýšľať inak.

Bývanie v rodinnom dome je často považované za luxusnú verziu bývania, ktorá si vyžaduje nemalé investície. Do ceny bývania predsa treba zarátať nielen stavbu domu, ale aj pozemok a následne aj záhradu. Pre mnohých sa tak bývanie v bytoch zdá byť tou lacnejšou, a tým pádom lepšou alternatívou. Platí však takéto rozdelenie aj v dnešných dňoch? Z platformy Staviame z dreva ponúkame iný pohľad na túto otázku a veríme, že mnohým z vás vďaka našim riešeniam sprístupníme sen o rodinnom dome. Limitované rozpočtové možnosti totiž nemusia nevyhnutne znamenať, že ste odkázaní na bývanie v byte, aj keď túžite po záhrade a súkromí. 

03_vychodny_pohlad_do_zahradyjpgRodinný drevodom ALICA - východný pohľad do záhrady

Kvalita života na nezaplatenie

Ako alternatívu k bytom ponúkame našim klientom originálne koncepty malých rodinných domov. V rámci našich aktivít sa venujeme tejto téme už dlhšie. Prečo? Nielenže po takomto riešení je v poslednom období čoraz väčší dopyt, ale aktuálna kríza v súvislosti v koronavírusom nám mnohým ukázala, že aj malý kúsok záhradky a možnosť vyjsť na čerstvý vzduch na vlastnom pozemku môže byť kľúčovou hodnotou. Malé rodinné domy, ktoré majú rozumné architektonické riešenie a kvalitné spracovanie, môžu poslúžiť skvele ako celoživotné riešenie, a to v porovnateľných sumáchs mnohými bytmi.

Ekonomické parametre

Pozreli sme sa pre porovnanie na aktuálnu situáciu v cenách bytov v Bratislave vs. priemerné ceny našich riešení malých rodinných domov aj s priemernými cenami pozemkov.  

Pri jednoduchom nastavení vyhľadávacích parametrov na ktoromkoľvek realitnom portáli je zrejmá rovnica, z ktorej sme pri navrhovaní “malých domov” vychádzali. Ak malý dom stojí v intervale 120 - 150 000 €, potom pozemok (aby sme dorovnali ponuku bytov) môže stáť do 100 000 €. Následne je už na samotnom klientovi, či je ochotný investovať 250 000 € byt v bratislavskom Ružinove v rozlohe 80 m2, alebo začne trpezlivo hľadať ďalšie možnosti.

V prípade, že sa rozhodne venovať hľadaniu svoj čas, pravdepodobne zistí, že:

  • v blízkom okolí Bratislavy je možné nájsť pozemok aj do 100 000 €. Následne je rozhodnutie už iba o preferencii životného štýlu. Je

  •  pravdepodobné, že udalosti podobné koronakríze zásadne zmenia premýšľanie ľudí o skutočnej hodnote rodinného domu

  • ak klient musí alebo chce zostať priamo v Bratislave, cena pozemku samozrejme rastie - bežná cena 6-árového pozemku sa pokojne vyšplhá na 200 000 €. Aj v takom prípade však klient môže stále prikladať väčší význam vlastnej záhrade ako ďalším m2 za byt v porovnateľnej cenovej kategórii 350 000 €, pričom táto cenová úroveň aktuálne v Bratislave nie je žiadny problém

Samostatnou kapitolou je realizovanie takéhoto premýšľania mimo Bratislavy. Naši klienti to potvrdzujú. Zlepšujúca sa infraštruktúra a kvalita života menších slovenských miest ako Trnava, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Žilina, Ružomberok a mnohých ďalších ukazuje, že veľký potenciál uplatnenia malých domov je práve v týchto oblastiach - pozemky sú momentálne o polovicu a viac lacnejšie ako v Bratislave, avšak ceny bytov stále stúpajú.

Z týchto porovnaní vyplýva, že náklady na byt a dom sa pri racionálnom premýšľaní môžu jednoducho vyrovnať. Navyše, rodinný dom v kvalitnom architektonickom a technickom prevedení vám môže poskytnúť neporovnateľne viac životného komfortu, ktorý je v konečnom dôsledku na nezaplatenie.


Pozrite si naše štúdie malých rodinných domov EMA, ALICA a SONJA

EMAjpeg

Rodinný drevodom EMA - prečítajte si viac v článku TU


03_vychodny_pohlad_do_zahrady_openjpg

Rodinný drevodom ALICA - prečítajte si viac v článku TU


02_pohlad_sever_openjpg

Rodinný drevodom SONJA - prečítajte si viac v článku TU


Máte záujem o realizáciu stavby z dreva? Máte pozemok a potrebujete skonzultovať projekt? Premýšľate o stavbe z dreva a neviete sa rozhodnúť? Kontaktujte nás! Konzultujeme aj realizujeme.

Tím Staviame z dreva.sk