Rozmýšľate o stavbe domu z dreva? Vyberte si dobrého architekta

Rozmýšľate o stavbe domu z dreva? Vyberte si dobrého architekta

meeting-2284501_1920jpg

Určite sa zhodneme na tom, že projekt rodinného domu zamestná celú rodinu a zaberie hodiny a hodiny plánovania. A premýšľania, prezerania, rozhodovania. V celom tomto procese neexistuje lepšia rada ako nájsť si spoľahlivého a skúseného architekta, ktorá vás odbremení a cesta za vytúženým rodinným domom sa stane príjemnou záležitosťou. Táto cesta sa nezaobíde bez kvalitného návrhu, ktorý by mal zohľadniť vaše predstavy, potreby, životnú situáciu a štýl.

Ako si teda vybrať toho správneho?

Referencie, referencie a referencie. Preštudujte si informácie z verejných zdrojov ako je napríklad web Slovenskej komory architektov a výstupy z médií, ktoré máme všetci k dispozícii. Sledujte stránky venované architektúre, čítajte odborné časopisy, diskusné fóra, zájdite na verejnú prednášku a veľa sa pýtajte. Ešte viac vám prezradia osobné odporúčania a úplne najviac osobné stretnutia so spokojnými klientmi daného architekta. Je potrebné si uvedomiť, že “váš” architekt sa na rok až dva stane veľmi intenzívnou súčasťou vašich životov. Budete sa stretávať niekoľkokrát do týždňa a bude tou osobou, ktorá v čase stavby vášho životného projektu bude “hýbať” vaším svetom. Nemusíte počúvať rovnakú hudbu a čítať rovnaké knihy, ale vždy je fajn, ak medzi vami preskočí iskra a na spoločné stretnutia sa budete tešiť. Ideálna situácia nastáva, ak sa architekt nadchne vašou víziou a vy jeho nápadmi. Takýto tvorivý dialóg by mal byť vaším cieľom.

Okrem architektovho portfólia bude zrejme vaším hlavným parametrom, na základe ktorého sa budete rozhodovať, cena za jeho služby. Ak sa vám páčia jeho referencie, funguje “chémia” medzi vami a nadobudnete pocit, že bude kreatívnym, originálnym a spoľahlivým partnerom, skúste sa s ním na výške honoráru dohodnúť priamo. Možno sa vám bude zdať finálna cena privysoká a zaváhate, ale je potrebné si uvedomiť, čo všetko za túto sumu dostanete a mentálne sa nastaviť ako pri platbe za iné, tiež nie najlacnejšie, služby u zubára či v autoservise.

Tip od nás: Vydeľte honorár architekta cenou za 1 m² úžitkovej plochy vášho budúceho domu a zistíte, že honorár tímu, ktorý vedie architekt, je na úrovni jednej izby v dome. “Ja mám s klientmi dohodu, že si na svoj honorár zarobím takým návrhom, ktorý napĺňa všetky ich očakávania, a zároveň efektívnejšie narába s plochami ako očakávali. Na svoj honorár si teda zarobím elimináciou zbytočných priestorov a predovšetkým kreatívnym prístupom ku všetkým problémom ako počas návrhu, tak aj počas realizácie,” hovorí architekt Pavol Pokorný.

Cenou, na ktorej sa dohodnete, to však len začína. Musíte vyriešiť ešte mnoho dôležitých parametrov, aby sa váš dom priblížil k vysnívanému. Lokalitu ako jeden z najdôležitejších a nemenných faktorov, vašu aktuálnu aj budúcu životnú situáciu, prevádzkové náklady budúceho domu či materiál, z akého bude postavený. Podrobnejšie si o týchto faktoroch môžete prečítať na našom blogu.

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk