Najvyššie budovy z dreva na svete

Najvyššie budovy z dreva na svete

Pri slove drevostavba či stavba z dreva väčšine ľudí ako prvá napadne chata, drevenica, stodola či lesný posed. Pojem drevostavba je však v dnešnej dobe už oveľa ďalej. Drevostavbou môže byť okrem chaty aj dom, telocvičňa, hotel či dokonca mrakodrap.

Kontaktujte nás
Uvažujete o dome z dreva? Sme tu pre vás. Konzultujeme aj realizujeme - tím Staviame z dreva

urban-talks-hoho-wien-atjpg

V zahraničí, ale čoraz častejšie aj u nás na Slovensku už nie sú budovy z dreva žiadnou novinkou. V neďalekej Viedni je postavená hybridná výšková budova HoHo, ktorá má 24 podlaží a výšku 84 metrov. Funguje ako hotel, apartmány, reštaurácia aj kancelárie. Podobný zámer mali stavitelia s Mjos Tower v nórskom Osle. Budova, postavená ako celodrevená stavba, má 18 podlaží, ale výškou 85,4 m predbehla aj viedenskú vežu. Viac o tomto skvoste si môžete prečítať v našom staršom článku.

Začiatkom roku 2018 oznámila japonská skupina Sumitomo Forestry, že v roku 2041 postaví najvyššiu drevenú budovu na svete. Budova má vzniknúť v Tokiu pri príležitosti 350. výročia existencie spoločnosti, 90 % stavby bude tvoriť drevo a podľa plánov má mať 350 metrov a 70 poschodí. Projekt má aj symbolický názov – volá sa W350.

wwwnaturecomMGA_WIDC_In14_emapeter-f87391a87cb618600778df2b173c5e394fc708a5jpg

Možno sa drevených mrakodrapov raz dočkáme aj na Slovensku. Len prednedávnom sa novelizovala okrem iného aj norma Požiarnej bezpečnosti stavieb, ktorá doteraz umožňovala stavať na bývanie len dvojpodlažné drevodomy či objekty. Po novom môžu drevené stavby určené na bývanie vyrásť až do výšky piatich podlaží. V porovnaní s Rakúskom, Nórskom, Japonskom či inými krajinami, kde drevené mrakodrapy vyrastajú bežne, je to zatiaľ málo, no možno je to prvý krok k tomu, aby sme o pár rokov aj na Slovensku bývali či pracovali v dvadsať poschodovom drevodome.

Je skvelé sledovať, kam sa posúva stavebníctvo, ako sa čoraz častejšie nahrádzajú bežné stavebné materiály drevom. Na výrobu lepených konštrukčných materiálov z dreva sa vynakladá len veľmi málo energie a aj také veľké stavby ako sú mrakodrapy, následne produkujú iba malú uhlíkovú stopu. Používanie stavebných prvkov ako LLD či CLT predstavuje efektívnu a najmä ekologickú budúcnosť architektúry a stavieb z dreva. Budúcnosť drevostavieb na Slovensku vyzerá čoraz sľubnejšie a my sa tešíme na všetky výzvy a projekty, ktoré nás v roku 2020 čakajú.

1422-v011jpg

Prečítajte si viac informácií o domoch z dreva TU.



Uvažujete o átriovom dome či stavbe z dreva? Kontaktujte nás! 

Konzultujeme aj realizujeme. Tím Staviame z dreva.sk