Moderný dizajn alebo pasívny štandard?

Moderný dizajn alebo pasívny štandard?

Pred časom sme zverejnili na našom facebookovom profile Staviame z dreva anketu, či by si naši fanúšikovia zvolili radšej dom s moderným dizajnom alebo dom s pasívnym štandardom. 

Bez nzvupng

Ako môžete vidieť, výsledky ankety skončili s 69 % hlasujúcimi v prospech domov s pasívnym štandardom. Na jednej strane nás potešilo, že nás sledujú uvedomelí ľudia, no na druhej strane sa ponúka otázka, prečo nechcieť dom, ktorý bude mať zároveň moderný dizajn a zároveň bude v pasívnom štandarde. 

Pod pojmom energeticky pasívny dom alebo jednoducho pasívny dom si môžete predstaviť takú stavbu, ktorá je energeticky ešte úspornejšia ako nízkoenergetický dom. Pasívny dom sa vyznačuje výrazne nižšou spotrebou energie na vykurovanie a celkovú prevádzku, čím šetrí aj prírodné zdroje a celkovo prospieva ekológií. Napriek tomu poskytuje vnútorné prostredie tohto domu v lete aj v zime komfort a vysokú kvalitu žitia. Viac o pasívnych domoch sa môžete dozvedieť v blogu TU

Pri pasívnych domoch je jedným z najdôležitejších krokov samotný architektonický návrh, pretože len kvalitný návrh môže zabezpečiť vysoko funkčný pasívny dom. Tie sú stavané nielen ako novostavby, ale pasívny dom môže vzniknúť aj rekonštrukciou staršieho domu. No a tento architektonický návrh by mal zohľadniť aj vaše požiadavky na dom so súčasným moderným dizajnom. Tak to bolo aj pre realizácii rodinného domu v Melčiciach - spojili sa tu aktuálne dizajnové trendy s pasívnym štandardom. 

6cee83b3-f2e7-4a91-852a-e896ddd33796jpg

Investori mali jednoznačný záujem o sebestačný dom na ekologických princípoch. To však vôbec nebolo v ich prípade ľahko dosiahnuteľné, vzhľadom na to, že na pozemku na svahu orientovanom na sever, navyše sčasti zatienenom stromami, by bežný dom nesplnil ani ich predstavy, ani požiadavky na pasívny štandard. Povolanými osobami sa preto stali architekti, ktorí sa s touto výzvou popasovali a pre pár navrhli atypický dom, ktorý potlačil negatíva pozemku a na maximum využil dostupné svetlo a teplo zo slnečného žiarenia aj v najkratších zimných dňoch. Každý uhol steny, každé umiestnenie aj veľkosť okien tu majú svoj dôvod.
Hlavným stavebným materiálom je drevo. Jeho výhodou je okrem prírodnej podstaty najmä rýchlosť výstavby. Priečky chcú mať z nepálených tehál, omietky z hliny. Ako tepelnú izoláciu sa rozhodli využiť slamu. 

Bližšie informácie o priebehu stavby rodinného domu v Melčiciach nájdete na tomto linku. Aj na tomto príklade je možné vidieť, že nie je nemožné chcieť moderný dom, ktorý bude zároveň v pasívnom štandarde. 
-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk