Maximálny komfort a súkromie? Pozrite si átriový rodinný dom v Čachticiach

Maximálny komfort a súkromie? Pozrite si átriový rodinný dom v Čachticiach

Z dielne Staviame z dreva.sk vzišlo už viacero realizácií rodinných átriových domov, napríklad víkendový dom v Smrečanoch. V prípade rodinného domu v Čachticiach sme sa snažili splniť požiadavky mladej dvojice, ktorá je síce s miestom a spôsobom života silne spätá, no zároveň si chce pre svoje spokojné bývanie zabezpečiť dostatok súkromia.

Počas spolupráce sa na projekte zúčastňovali harmonicky viaceré generácie rodiny, ktoré prinášali zaujímavý mix názorov a pohľadov, ktoré formovali finálnu realizáciu. Majitelia - mladý pár - však chceli mať svoj osobný priestor, v ktorom budú žiť po svojom - tak, ako to zažili vo “veľkom svete” a ako sa to v konečnom dôsledku opakovane deje po celé generácie.


dom_cachticejpg03jpg05jpg


Stavebný pozemok sa nachádza v Čachticiach, v časti obce, typologicky a morfologicky ktorých je na Slovensku tisíce – rad domov na jednej ulici, spojenie domu s predzáhradkou, záhradou a hospodárskou časťou. Okolitá zástavba je prevažne z 50-tych rokov 20. storočia, keď spôsob života “práca vo fabrike versus práca v záhrade a okolo domu” bol ľuďmi vnímaný ako jednotlivé samostatné aktivity bez potreby priestorového vyjadrenia v architektúre – vo vnímaní bežného pracujúceho modernistické motto “prepojenie interiéru s exteriérom” nejestvovalo.

Átriový koncept bol v tomto prípade od začiatku favoritom priestorového riešenia. Napriek tomu nie je dom koncipovaný len sebastredne, ale v logickom pokračovaní dispozície má verejnú prístupovú časť bez oplotenia a aj otvorenú terasu do záhrady.20200914_210522jpg

Centrom priestorovej zostavy je átrium obkolesené krytým stojiskom pre 2 autá, nadväzujúcim skladom a ďalšími dvoma krídlami domu, ktoré obsahujú dennú (južné a východné krídlo) a nočnú časť (západné krídlo). Dispozičným centrom domu je obytná časť s kuchyňou a jedálňou. Priestor je prestrešený valbovou strechou s vloženou klenbou (interiérový detail). Priestor je vysoký 6,5 metra.

received_351415302559762jpeg

Na predĺžení západného krídla je priestor s vlastným hygienickým zázemím samostatne prístupný z átria. V čase vzniku konceptu v roku 2019 sme netušili, ako sa nám v aktuálnych podmienkach epidémie bude hodiť. Je pravdepodobné, že v plynutí času bude využívaný multifunkčne (home office, malé domáce podnikanie, hosťovská izba, dlhodobejšie ubytovanie priateľov/príbuzných, karanténa…).

Untitled designpng

Vypočujte si podcast o téme átriového rodinného domu v Čachticiach, v ktorom nám viac o realizácii povedal Paľo Pokorný z Pokorny architekti.


Máte záujem o realizáciu stavby z dreva? Máte pozemok a potrebujete skonzultovať projekt? Premýšľate o stavbe z dreva a neviete sa rozhodnúť?

Kontaktujte nás!

Konzultujeme aj realizujeme.

Tím Staviame z dreva.sk