Bytový dom Max-Mell-Allee z rakúskeho ateliéru Nussmüller

Bytový dom Max-Mell-Allee z rakúskeho ateliéru Nussmüller

V nasledujúcej minisérii na našom blogu platformy Staviame z dreva by sme vám chceli predstaviť tri vybrané projekty, ktoré navrhli architekti z vynikajúceho rakúskeho ateliéru Nussmüller. Tento ateliér sa venuje programovo stavbám z dreva, aj preto sú nám blízki svojou filozofiou a inšpiratívnymi realizáciami. V prvom dieli trojdielnej minisérie vám porozprávame o bytovom dome Max-Mell-Allee. 

P_WOH_MaxMell_B_Aussen3_cSimonOberhoferjpg

BYTOVÝ DOM MAX-MELL-ALLEE

Adresa Max-Mell-Allee 6, 8010 Graz

Začiatok výstavby: 2017

Uvedenie do prevádzky: 2018

Úžitková plocha: 2.500 m2

Počet bytov: 38

P_WOH_MaxMell_WTB_AC_Ostansichtjpg

Kompaktný objem stavby je výsledkom racionálnej úvahy autora, ako čo najlepšie a komplexe reagovať na podmienky svažitej parcely. Hlavným znakom riešenia sa stal princíp dynamickej priestorovej koncepcie, vychádzajúcej a vracajúcej sa do centra objektu. 

P_WOH_MaxMell_AC_Lageplanjpg

Z pôdorysnej geometrie je zrejmé, že nárožia budovy sa mierne odkláňajú od hraníc parcely smerom dovnútra. Toto nie je samoúčelné estetizovanie, ale racionálny krok – vďaka tomu sa otvárajú a odľahčujú dve časti pozemku, ktoré sú v bezprostrednom dotyku so susediacimi budovami. Na južnej nižšie položenej časti pozemku tak vzniká vstup do bytového domu, na opačnej, vyššie položenej východnej strane je orientovaná zeleň a priľahlé spoločenské priestory. 

P_WOH_MaxMell_WTB_B_Modelljpg

Funkčné aj výškové prepojenie budovy zabezpečuje spoločný vnútorný dvor. Jednotlivé byty majú dispozície otvorené do dvoch strán - do ulice, aj do dvora. To znamená, že majú výborné denné svetlo a sú prirodzene vetrateľné naprieč celou dispozíciou. Okolo celej stavby s bytovými podlažiami sa vinú veľkorysé loggie a balkóny. Vďaka dvojstrannej dispozícii bytov vznikajú dva vonkajšie priestory s dvomi rôznymi kvalitami. Priestory smerom do vnútra bloku sa stávajú miestom sociálnej interakcie medzi susedmi, priestory smerom von z bloku ponúkajú výhľad na okolitú mestskú zeleň. 

P_WOH_MaxMell_B_Hof3_cSimonOberhoferjpgP_WOH_MaxMell_B_Hof2_cSimonOberhoferjpgP_WOH_MaxMell_B_Hof1_cSimonOberhoferjpg

Hviezdicovito orientovaný priečny stenový nosný systém s rozponami až do 6 metrov poskytuje optimálny konštrukčný raster pre aplikovanie staviteľstva z masívneho dreva. Jednotlivé byty na podlažiach sú radené nad sebou, čo prináša ekonomické úspory nielen v nosnom systéme, ale aj v systéme vnútorných technických inštalácií. Toto všetko spolu umožňuje, aby sa masívne drevo prejavilo v plnej kráse a pohľadovej kvalite aj v interiéroch bytov. Priestorový, statický a materiálový koncept na báze dreva umožňuje, aby pomerne veľký a kompaktný stavebný objem pôsobil ľahko a vzdušne. 

P_WOH_MaxMell_B_Aussen1_cSimonOberhoferjpgP_WOH_MaxMell_B_Aussen2_cSimonOberhoferjpg

Zdroj foto: Nussmüller
-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk