Budova Mjøstårnet v Nórsku predstavuje architektonický a stavebný vzor

Budova Mjøstårnet v Nórsku predstavuje architektonický a stavebný vzor

Nórska budova Mjøstårnet je dokončená, 85,4 metrov vysoký mrakodrap sa tak stal oficiálne najvyššou budovou z dreva na svete. Predstavuje pozitívne napredovanie mnohých stavebných a architektonických spoločností, pretože Mjøstårnet je stelesnením idey, ktorú prezentujeme aj v rámci našej platformy Staviame z dreva. Ide o to, že drevo je stavebný materiál budúcnosti - okrem vynikajúcich fyzikálno mechanických vlastností má aj schopnosť počas svojho rastu absorbovať z ovzdušia obrovské množstvo uhlíka. V stavbách ho tak na dlhé roky uväzní a oddiali jeho proces oxidácie a premeny na CO2. 

44496 Mjstrnet webjpg

Téme, ako dokáže drevo ekologicky pomáhať našej planéte, sme sa komplexnejšie venovali v predošlom blogu, dnes si bližšie opíšeme Mjøstårnet. Nachádza sa v menšom meste Brumunddal, ktoré je vzdialené cca hodinu a pol od Osla. Je v blízkosti jazera Mjøsa, najväčšieho jazera Nórska. Podlažia stavby predstavujú dokopy 11300 m2. Budova má 18 poschodí, vrátane bytových priestorov, Wood hotela, kancelárií a terasy na streche. Pri budove stojí plaváreň s rozlohou 4700 m2, ktorá je taktiež postavená z dreva. Stavbu navrhli architekti z architektonického štúdia Voll Arkitekter. Mjøstårnet svojou výškou predbehol stavbu v Kanade, ktorá si doteraz držala rekord najvyššej stavby z dreva - bola o 30 metrov nižšia. Je potrebné zdôrazniť, že Mjøstårnet je celodrevená stavba (nie hybridná) a teda nemá ani železobetónové jadro. 

43949 Mjstrnet webjpg

Vo výsledku sa na budove spája niekoľko stavebných prvkov - LLD (lepené lamelované drevo) ako základný konštrukčný prvok pre stĺpy, nosníky a stužujúce diagonály, z CLT panelov (Cross Laminated Timber = krížom lepené drevo) sú postavené šachty pre výťahy a schodiská a stavbu dotvárajú ďalšie typy prefabrikovaných modulov.

Lepené lamelové drevo (LLD) je vynikajúcim konštrukčným materiálom, umožňuje navrhnúť konštrukcie ľubovoľných tvarov na rozpony presahujúce 100 metrov. Vďaka nízkej hmotnosti je montáž LLD rýchla a presná. Je to ideálne konštrukčné riešenie pre stavbu športových, výrobných či skladových hál, poľnohospodárskych objektov i skeletových konštrukcií občianskych stavieb a rodinných domov.
CLT panely v sebe spájajú viac ako tri vrstvy priečne ukladaných, k sebe lepených dosiek potrebnej hrúbky, stavby z nich sú pevné a staticky veľmi stabilné.

Tieto konštrukčné materiály dokážu vďaka svojim vlastnostiam plnohodnotne nahradiť oceľ, sú nízkonákladové, ohňovzdorné, silné a flexibilné zároveň. Navyše dokážu absorbovať prebytočnú vlhkosť v obytných miestnostiach a zabezpečuje aj výbornú termoreguláciu. 

ajpg
bjpg
cjpg
Je skvelé sledovať, kam sa posúva stavebníctvo, ako sa čoraz častejšie nahrádzajú bežné stavebné materiály drevom. Na výrobu lepených konštrukčných materiálov z dreva sa vynakladá len veľmi málo energie a aj také veľké stavby, ako sú mrakodrapy, následne produkujú iba malú uhlíkovú stopu. Používanie stavebných prvkov ako LLD či CLT predstavuje efektívnu a najmä ekologickú budúcnosť architektúry a stavieb z dreva. 

43886 Klimavennlig  bygge i tre webjpg
44508 Mjstrnet at night webjpg

Podklady a zdroj fotografií: moelven.com

-
Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk