Ako sú na tom drevostavby a zvuková izolácia?

Ako sú na tom drevostavby a zvuková izolácia?

collagezvukovaizolaciajpg

Nebudem počuť všetko, čo sa deje vo vedľajšej izbe?

Akustika rodinného domu je veľmi dôležitá záležitosť, ktorej by sme mali venovať pozornosť. Jedným z rošírených mýtov, ktorý sa spája so stavbami z dreva, je hlučnosť a nekontrolovateľné šírenie zvuku najmä v prípade dvoj a viacpodlažných domov. Mnoho ľudí sa obáva, že deti hrajúce sa v podkroví domu na indiánov bude počuť na celom prízemí. Je to ale skutočne tak?

Drevo a výrobky z dreva majú výborné akustické vlastnosti – pohltivosť, hustota, rýchlosť šírenia sa zvuku -  ktoré sa pri návrhu konštrukcie domu, skladby jednotlivých častí a ich vzájomného prepojenia, dajú ešte podstatne vylepšiť. Akustické vlastnosti každej konštrukcie sa dajú presne definovať. Domy musia odolávať hluku z vonkajšieho prostredia, ale tiež vnútorného hluku medzi poschodiami či jednotlivými miestnosťami. Je dôležité zamerať sa na správne opatrenia, vybrať si skúsených odborníkom a reálne nastaviť svoje očakávania.

V prípade klasickej murovanej stavby závisí vzduchová nepriezvučnosť na hmotnosti steny. V súčasnosti sa však požiadavky v oblasti materiálov menia a postupný tlak trhu na odľahčené materiály môže spôsobiť nedostatočnú zvukovú izoláciu murovaných stavieb.

U stavieb z dreva to funguje inak. Vo všeobecnosti môžeme tvrdiť, že sendvičové konštrukcie drevostavieb majú lepšiu vzduchovú nepriezvučnosť ako murované. Drevostavby nedosahujú svoje vynikajúce akustické vlastnosti vyššou hmotnosťou stien, ale premyslenou konštrukciou a využitím inteligentnej kombinácie materiálov. Zníženie hladiny zvuku krokov, pri stavbách z dreva, závisí na stropnej konštrukcii a usporiadaní jej vrstiev.

Správne navrhnutá stavba z dreva a materiálov na báze dreva môže byť z hľadiska akustických vlastností porovnateľná so správne navrhnutou betónovou či murovanou stavbou. Naopak, nesprávne navrhnutý murovaný dom, môže mať podstatne horšie akustické vlastnosti ako dobre navrhnutá drevostavba.

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk