Akú majú perspektívu drevostavby na Slovensku?

Akú majú perspektívu drevostavby na Slovensku?

V nedávnom článku Petra Zemaníka s názvom Keď krov je hrou a hra vášňou sa bližšie predstavil člen našej platformy Staviame z dreva Ing. Ivan Kolárik a jeho stavebná spoločnosť Kontrakting. 

DM_12-2018_Reportaz_Kontraktingjpg

Ivan Kolárik v článku porozprával, prečo sa vrátiť k drevu ako stavebnému materiálu: 
„V 60-tych rokoch minulého storočia sa vláda ČSR prosto rozhodla, že drevo zakáže používať pri stavbách ako konštrukčný materiál. Všetko, aj preklady, aj stropy aj podlahy museli byť z betónu, nanajvýš tak krovy mohli na sedlových strechách byť naďalej z dreva. A to – logicky – prerušilo kontinuitu poznávania a používania dreva v stavebníctve." 

7jpg
"Dnes sme sa to v našej branži museli učiť nanovo, nadväzovať na stáročné tradície dreveníc a drevených konštrukcií, odkukávať zo zahraničia. Našťastie, postupne sa nám aj na Slovensku darí búrať mýty o nevhodnosti dreva ako konštrukčného a stavebného materiálu. Našimi výrobkami sú väzníky, krovy, strechy a stavby z dreva. Staviame stĺpikové konštrukcie, konštrukcie z veľkoplošných panelov a aj skeletové stavby z lepeného lamelového dreva. Navrhujeme a staviame konštrukcie nízkoenergetických a pasívnych stavieb. Na všetky nami dodávané stavby spracovávame projektovú a výrobnú dokumentáciu.“

DSC_0372ajpg

Majú podľa Ivana Kolárika drevené konštrukcie a stavby z dreva perspektívu aj do budúcna? 
„Návrat k drevu ako konštrukčnému materiálu pre stavbu budov je v súčasnosti vyvolaný širokou ponukou kvalitných materiálov vyrobených z dreva alebo drevnej hmoty, bezpečnými systémami protipožiarneho riešenia a zabezpečenia stavieb a v neposlednom rade udržateľným spôsobom navrhovania a stavby budov. Dopyt po kvalitných a zdravých stavbách na bývanie vo väčších aglomeráciách bude akcelerovaný rastom ľudskej populácie a jej presúvaním sa do miest. Logicky budú na programe dňa výškové stavby, pretože voľnej pôdy a plôch vhodných na výstavbu bude ubúdať. A preto musíme byť na túto situáciu pripravení." 

Melice RD Hatiar 12 IK 4JPG


"Drevo zažíva renesanciu a vracia sa do staviteľstva takým spôsobom, že viacerí priami aktéri týchto procesov hovoria o revolúcii porovnateľnej s obdobím druhej polovice 19. storočia, kedy začalo obdobie ocele a jej využitia vo výškových stavbách. Architekt Michael Green, jedna z vedúcich osobností ovplyvňujúcich výstavbu výškových budov z dreva, hovorí o začiatku revolučnej cesty nových spôsobov stavania."

19jpg

"Drevo je príjemný a zdravý materiál. Niet preto divu, že veľká väčšina ľudí má drevo rada a radi by bývali alebo pracovali v dome z dreva, alebo v dome, kde bolo drevo použité nielen na stavbu ale aj v interiéri. Mnohí ľudia, a nie je to len laická verejnosť, majú však pochybnosti, či používaním dreva nebude devastované životné prostredie a ekosystémy. Mnohé štúdie, výskumné práce, projekty a aj realizácie ubezpečujú, že nebude. Životné prostredie ohrozujú iné faktory, ktoré súvisia s rastom ľudskej populácie."

13jpg


"Do 30. 6. 2017 sme mohli na Slovensku stavať budovy na ubytovanie a bývanie s využitím dreva ako konštrukčného materiálu len do výšky dvoch podlaží. Od 1. 7. 2017 platí u nás revízia normy STN 92 0201-2, ktorá nanovo definuje povolené požiarne výšky a pri dodržaní iných opatrení umožňuje stavať 4 – 5 podlaží zo zmiešaných konštrukčných celkov. Otvárajú sa tak možnosti na výstavbu bytových domov v obciach alebo mestách ale tiež na stavbu predškolských či školských zariadení, občianskej vybavenosti aj prevádzkových budov.“ 

Zvyšok článku zverejneného na stránke Drevárskeho magazínu nájdete TU

--

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk