Aké faktory treba zvážiť pred rozhodnutím sa postaviť dom z dreva?

Aké faktory treba zvážiť pred rozhodnutím sa postaviť dom z dreva?

ekodom 2png
Postaviť si vlastný dom je snom mnohých z nás. V tomto blogu sa dozviete, čo všetko treba vopred zvážiť než sa tento sen stane skutočnosťou. Nielen pred stavbou domu z dreva, ale pri realizácii akéhokoľvek domu, treba zobrať do úvahy viaceré faktory.

Zásadným a nemenným faktorom je lokalita. Všetky parametre budúceho rodinného domu možno meniť či zlepšiť, lokalita však zostáva nemenná. Dobre zvážte hlučnosť, zeleň pozemku, dostupnosť autom i verejnou dopravou, zoznámte sa s budúcimi susedmi. Rozhodujúcimi faktormi sú celková rozloha a charakter terénu. Veľmi užitočné je tiež zistiť si na stavebnom úrade, že na danom pozemku je územným plánom schválená výstavba alebo že na pozemku nie sú odmedzenia týkajúce sa ochranných pásiem. Zistiť, že o 5 rokov by mala viesť cez vašu záhradu nová diaľnica nie je bohviečo. Informácie zo stavebného úradu vám môžu pomôcť zodpovedať otázku o budúcom počte pochodí vášho domu. Vaše ďalšie kroky by mali viesť na katastrálny úrad, kde sa dozviete či sú na pozemku vybudované inžinierske siete - plyn, voda, elektrina, kanalizácia a telekomunikačné siete. Taktiež si overte či sa neviažu na daný pozemok vecné bremená alebo či nespadá do pamiatkovej zóny.

Na budúci dom sa treba pozrieť z hľadiska aktuálnej, ale aj očakávanej životnej situácie. Inak uvažuje rodič malých detí, inak “dieťa”, ktoré musí doopatrovať svojich starých rodičov. Jednoznačne odporúčame zvoliť si dom ušitý na mieru, ktorý vám bude vyhovovať vo všetkých ohľadoch než siahať po hotových katalógových riešeniach. Toto riešenie zohľadňuje konkrétny pozemok podľa jeho technických a geologických podmienok a samozrejme požiadavky, potreby a vkus budúcich majiteľov. Šikovný architekt navrhne vyhovujúcu dispozíciu domu, správnu orientáciu miestností, ich počet, veľkosť a vzájomné väzby. Pri úvahách o budúcom počte vám pomôže zodpovedať si na nasledujúce otázky: Potrebuje každé z detí svoju vlastnú izbu? A keď deti odídu, ako ďalej sa budú využívať miestnosti? Je nutná samostatná miestnosť na pracovňu? Potrebujeme hosťovskú izbu?

V neposlednom rade treba myslieť na náklady, a to ako výstavbové, tak aj prevádzkové. Stavba domu je náročný proces, ale tiež radosť. Zodpovedným prístupom a starostlivou prípravou sa viete vyhnúť prípadným problémom

Ak nechcete strácať nervy a optimizmus na úradoch, odporúčame zveriť sa do rúk odborníkov. Viac si o tom môžete prečítať na blogu

Prečítajte si viac informácií o montovaných domoch z dreva alebo nás kontaktujte pre konzultáciu.

Tím Staviame z dreva.sk